Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Kiss István indította 2 éve
Eredeti hazája nem ismert, ma már kozmopolita faj (4. kép). Az imágó 3,5–5 mm-es, fekete vagy sötétbarna, hosszúkás testű, kitinpáncélja pontozott. Magyarországon a gabonatárolókban 3-4 nemzedéke fejlődik ki egy év alatt. A bogár a raktárak repedéseiben telel át. Tavasszal, amikor az átlaghőmérséklet meghaladja a 10–12 oC-ot, az imágók érési táplálkozást folytatnak. A nőstények a mag csírarészén kis lyukat rágnak, ott helyezik el a petét. A lárva egy magban fejlődik végig, azt nem hagyja el csak imágó formában. A nőstény optimális esetben 16–35 oC között rakja a petéket. A lárva fejlődését a mag nedvességtartalma befolyásolja. Amennyiben a mag nedvességtartalma 14% alatti, akkor az gátlólag hat a fejlődésére. A 10% alatti nedvesség pedig tömeges pusztulást okoz. Tápnövénye az őszi búza, az árpa, a rozs és a tritikálé.
Hozzászólások eddig: 5
Kiss István üzente 2 éve
A tárolás során folyamatosan figyelemmel kell követni a tárolt termény károsító fertőzöttségét. A legtöbb gazdaságban a magtárakban folyamatosan mérik a termények hőmérsékletét, ami magában is egy károsító megfigyelés, mivel az alacsony hőmérséklet (≤10 ̊C) sok károsító számára kedvezőtlen, a melegedő termény pedig akár károsítók felszaporodására is utalhat. A klasszikus növényegészségügyi megfigyelés az elemi mintázást követő rostálás, majd a rostaalj vizsgálat. Amennyiben a károsító jelenlétét megállapítjuk a betárolt terményben, a védekezést már csak gázosító szerekkel tudjuk elvégezni.
Kiss István üzente 2 éve
A raktári károsítók elleni védekezés alapja a rendelkezésre álló tároló, raktár „gyenge” pontjainak a felmérése, illetve javítása. A károsítók számára kedveznek a repedések a falon, a padozaton. Ezek megszüntetése fontos feladat, fontos továbbá így ősz környékén a beázás, illetve különösen a síktárolók esetében a falak nedvesedésének a megszüntetése. Fontos a nyílászárók kijavítása, valamint az, hogy a szellőztetésre alkalmas nyílások rovarhálóval el legyenek látva.
Kiss István üzente 2 éve
Ma már kozmopolita fajként tatjuk számon, őshazája bizonytalan. A kifejlett ormányosbogár 3,5-5 mm, fényes felületű, egyszínű fekete vagy sötétbarna, testalkata hosszúkás, hengeres kitinpáncélja erősen pontozott. A hazai gabonatárolókban 3-4 nemzedéke fejlődik ki évente.
Kiss István üzente 2 éve
Napjainkban a raktárakban, magtárakban tárolt termények minőség megőrzése elsősorban gazdasági, nem pedig létfenntartási megfontolásból történik. A raktári károsítók hozzávetőlegesen 15-18%-os tárolási veszteséget okoznak világviszonylatban. Ez az érték magában is elgondolkodtató, de ennek a többszöröse is lehet, ha nem megfelelő körülmények között tároljuk a terményeket.
Kiss István üzente 2 éve
A gabonazsuzsok egész fejlődése gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, köles, kukorica) szemtermésében zajlik le, ritkábban gesztenyében és tölgy makkjában is előfordul. Lárvái a gabonaszemek belsejében fejlődnek, és ott is bábozódnak be. A kikelő imágók hamarosan újabb gabonaszemekre petéznek. Főleg nedves környezetben okoz jelentős kárt. Teljes egyedfejlődése 6 hét alatt lezajlik, ezért évente számos nemzedéke lehet. A gabonazsuzsokkal élelmiszerraktárakban, gabonatárolókban, háztartásokban találkozunk, kultúrnövényeken nálunk a szabad természetben gyakorlatilag nem fordul elő, mert a telet nem éli túl.
Kiss István 6 napja új blogbejegyzést írt: Hungarikumok...
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Az Év fája
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Pasztinák
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A kutya
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás