Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A világ tíz legjobb étterme
- vinko@hetivalasz.hu
Alig egy évtizede még nem számított luxusétteremnek az a hely, ahol nem
szolgáltak fel homárt, kaviárt, libamájat, szarvasgombát.
Mára a vadfűszer, a szezonális növények, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a
különleges zamatú gyümölcsök (gránátalma, fekete áfonya), a kézműves
termékek (kenyerek, sajtok) a sztárok.
Tavaly még a molekuláris konyha két fő szentélye előtt ácsorogtak
reménykedve sznobok és ínyencek: Heston Blumenthal angliai Kövér
Kacsájába (The Fat Duck) néhány hétig, Ferran Adriá szentélyébe, a
spanyolországi Kis Buldogba (El Bulli) hónapokig kellett asztalra várni.
Az ínyencek Mekkája Dániában található: a Föld legrangosabb kulináris
zsűrijét felvonultató brit Restaurant Magazine a koppenhágai Nomát
választotta a világ legjobb éttermének. Az El Bulli a második, a The Fat
Duck a harmadik; a molekuláris konyha két apostolának tudomásul kell
vennie a trónfosztást.
És ez nem egyszerű hóbort. Ez forradalom. A San Pellegrino 806 fős
zsűrije (csupa legendás séf, étterem-tulajdonos, hivatásos gourmet)
felismerte, hogy az elmúlt évtizedben hatalmasat változott az étkezési
kultúra.
Új látásmód alakult ki, ismeretlen vagy elfelejtett alapanyagok kerültek
előtérbe, a technológia elképesztő lehetőségeket kínál, megváltozott az
ízlés és az ízlelés. Ma a világ legkedveltebb ízei: gránátalma, wasabi,
vörös áfonya, gyömbér, csipkebogyó. A legnépszerűbb étel a sushi.
Szenvedély és kreativitás nélkül senki sem "főzheti magát" az élvonalba.
Nyilván ez az oka, hogy a világ ötven legjobb éttermének sorrendje
alaposan átrajzolódott. Az első tízben nincs francia vendéglő. Az egyik
legnagyobb szakácslegenda, Joel Robuchon a huszonkilencedik, az
"évszázad szakácsa", Alain Ducasse Plaza Athénée-je a negyvenegyedik.
De hasonlóképp járt a "hatcsillagos" szakácspápa, Thomas Keller is: The
French Laundry nevű felkapott étterme a harminckettedik, a londoni
Fergus Henderson fúziós konyhája (St John) pedig csak a negyvenharmadik.
Paul Bocuse sincs az első ötvenben, a médiahátszéllel világhírnévre
vergődött Gordon Ramsay pedig még a top százba se tudott bekerülni,
pedig a "konyha ördöge" világszerte húsz éttermet működtet.
A Noma egészen más. Itt nincs kaviár, se libamáj, se francia osztriga.
Hiába keressük az étlapon az új-zélandi bárányt, az olasz paradicsomot, a
venezuelai csokoládét.
Van helyette grönlandi pézsmatulok, észak-atlanti tengeri alga,
Feröer-szigeteki kékkagyló, norvég vörös pisztráng, gotlandi birka,
izlandi sajt, lappföldi bor. René Redzepi, miután kijárta a kötelező
iskolákat (dolgozott a Pourcel fivéreknél Montpellierben, Thomas
Kellernél a kaliforniai Yountville-ben, Ferran Adriánál a rosasi
szentélyben), kutatómunkába kezdett.
2003-ban az "új északi konyha" másik szerelmesével, Mads Refslunddal
bejárták egész Skandináviát, Dánia nyugati partjaitól Lappföldig. Mint a
szentföldi zarándokok. Csakhogy ők nem bibliai, hanem gasztronómiai
emlékek után kutattak.
Az alapanyagok, főzési fortélyok mellett felfedeztek megannyi, mára már
elfelejtett ősrégi tartósítási eljárást is: éttermükben ma évszázados
módszerekkel savanyítanak és szárítanak, sóznak és erjesztenek számos
ételt, a sarki szedertől az izlandi algáig, a nyírfasziruptól a
szárított fésűkagylóig. "Dániát eddig nem a konyhájáról ismertük,
elképesztő, amit René végbevitt!" - nyilatkozta a The Guardian hasábjain
az angol konyha fenegyereke, Heston Blumenthal.
A Noma 2004 októberében nyitotta meg kapuját a koppenhágai kikötőben,
egy százéves romos raktárban. Már a neve is provokáció, hiszen Noma a
Nordisk Mad, ("északi étel") rövidítése. Márpedig itt frikadella (dán
fasírt) helyett sült halbőrt kínálnak, köménypálinka helyett grönlandi
forrásvizet. Regionális konyha ez kompromisszumok nélkül, szezonális
étlappal, ahol a séf délelőtt az erdőket és a városi parkokat vizslatja
vadfűszereket gyűjtögetve, délután pedig avantgarde festők
megszállottságával komponál háromdimenziós ételcsendéleteket.
Redzepi egyik meghökkentő fogása a smorrebrod. Hagyományos dán vajas
szendvics. Csakhogy nála az egyik szendvicsréteg rozsos lapkenyér, a
másik ropogósra sült csirkebőr. A kettő között halikrából és friss házi
sajtból készült könnyű krém.
Futurisztikus festményhez hasonlít egy másik fogása is (lásd mindkettőt
képünkön). A "virágcserép" pontosan olyan, mint a földben frissen
csíráztatott újhagyma. De itt minden ehető (kivéve a cserepet). A
földből kihúzható zsenge tulipáncsíra és bébirépa éppúgy, mint a "föld",
ami részben juhtejből készült fűszernövényes krémből, részben a humuszt
utánzó, több órán át kilencvenfokos sütőben szárított
liszt-maláta-mogyorópor keverékéből gyúrt "morzsából" áll.
Kezdetben a szakma csak mosolygott. "Bohóckodás - írta az egyik
bennfentes étteremkritikus 2005-ben -; örülhetnek, ha három hónapig
kihúzzák." Aztán 2007 áprilisában a Noma megkapta a második
Michelin-csillagot, s innen már nem volt megállás. Csuka fekete
bodzával, savanyított zöldségek csontvelővel, szárított Szent Jakab
kagyló vízitormával.
Stílus és szenvedély. Hagyomány és evolúció. Felkavaró játékosság, ami
új dimenzióba helyezi az északi életérzésről szerzett tapasztalatainkat.
Redzepi nemcsak a dán, hanem az európai konyhát is újraértelmezte. "A
világ gasztronómiai térképén Koppenhága nem az utolsó megálló többé" -
mondta a díjátadáson Paul Wootton, a Restaurant Magazine főszerkesztője.
Hasonlóképp nyilatkozott Ferran Adriá is, arra célozva, hogy a világ tíz
legjobb éttermében négy spanyol is helyet kapott. "Ha kulináris
értelemben Spanyolország lett az új Franciaország, akkor néhány éven
belül biztosan az északi régióból kerül ki az új Spanyolország." A
katalán főzőzseni most sajnálhatja csak igazán, hogy "futni hagyta" azt
az apai ágon albán származású dán fiatalembert, aki néhány hónapig az ő
konyhájában vágta a hagymát. De hát nem tudhatta, hogy Redzepi tényleg a
tűzhely fölött született.
|
|
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Hungarikumok...
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Az Év fája
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Pasztinák
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A kutya
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Körömvirág...
Fűszerek
Sáfrány...
Rucola