A friss gyümölcsök esetében a hungarikumértéket, vagyis az egyedülállóan
magyar jelleget elsősorban a nemzetközi színvonalú áruértékkel bíró
magyar fajtákkal érhetjük el. Azt a gyümölcsfajt tekinthetjük
hungarikumnak, amelynél a hazai termelés döntő hányadát (legalább
50%-át) magyar fajták adják. Ennek alapján a hazánkban termesztett
gyümölcsfajokat a következő csoportokba oszthatjuk:
a. A magyar fajták aránya a hazai termesztésben több mint 50%, a
külföldi piac befolyásolására alkalmas mennyiséggel rendelkezünk belőle,
ezért elsősorban ezek lehetnek hungarikumok: meggy, kajszi, dió.
b. A magyar fajták aránya több mint 50%, az elenyésző termelési volumen
miatt piacbefolyásoló hungarikumként nem jöhetnek számításba: gesztenye,
mandula, birs, köszméte.
c. A hazai fajták aránya kisebb mint 50%, de néhány értékes hazai fajta
aránya növekszik, így a közeljövőben fontos hungarikummá válhat: málna,
cseresznye.
d. Friss gyümölcsként nem jelennek meg hungarikumként, de a belőlük
készített jellegzetes termékek azok lehetnek: alma, őszibarack, körte,
piros és fekete ribiszke, szilva, szamóca, bodza.
e. Hungarikumként nem jönnek számításba: naspolya, mogyoró, áfonya, szeder, homoktövis.
MEGGY
Jelenleg az elsőszámú hungarikumgyümölcs. Termesztési hagyományait,
fajtahasználatát, technológiai színvonalát és piaci lehetőségeit
tekintve is világhatalom vagyunk. A Kárpát-medence a világ
meggykultúrájának leggazdagabb génforrása. Ennek kialakulásához a
földrajzi adottságokon kívül az évezredes termesztési hagyományok is
hozzájárultak.
Az alapfajták jellemzői érési sorrendben:
Meteor korai: június elejétől érik. Viszonylag kis méretű, világos
színű, friss fogyasztásra való. Csak kézi szüretelésre alkalmas.
Csengődi: június elejétől elhúzódóan érik, kis méretű, igen magas a
szárazanyag-tartalma. Géppel nem rázható, csak teljesen éretten válik a
kocsányától, tehát szárral jól szedhető.
Érdi nagygyümölcsű: június közepén érik, nagy méretű, édes. Kézzel szedve friss fogyasztásra való.
Érdi bőtermő: június közepén érik. Közepes méretű, közepes minőségű,
friss fogyasztásra és minden típusú feldolgozásra alkalmas. Géppel jól
szüretelhető.
Érdi jubileum: június második felében érik. Viszonylag apró, magas a
szárazanyag-tartalma, erősen festő levű. Friss fogyasztáson kívül
általánosan használható lé, befőtt és gyorsfagyasztott gyümölcs
előállítására.
Cigánymeggy: június közepétől elhúzódóan érik, apró, sötétpiros, nagyon
erősen festő levű, nagyon magas a szárazanyag-tartalma. Légyártásra és
szeszipari feldolgozásra alkalmas leginkább. Géppel jól rázható.
Pándi meggy: június végétől elhúzódóan érik. Nagy méretű, világos, nem festő levű, kitűnő ízű.
Debreceni bőtermő: július elején, rövid idő alatt leérik. Viszonylag kis
méretű, kevésbé festő levű. Géppel jól rázható. Friss fogyasztásra és
feldolgozásra is alkalmas.
Újfehértói fürtös: késői fajtának számít, július közepén érik.
Viszonylag kis méretű, közepes beltartalmi értékekkel. Géppel rázható,
minden felhasználási módra alkalmas.
Az országszerte széles körű termeszthetőség és a jelentős telepítési
szándék miatt Magyarország egyetlen egységes meggytermesztési régiónak
tekinthető. Ezért ennél a fajnál van a legjobb lehetőség arra, hogy
minden tételen az országot szimbolizáló egységes védjegy szerepeljen. Az
egységes hungarikum jelölése nem zárja ki, hogy földrajzi árujeleket is
használjunk.
KAJSZIBARACK
A kajszi feltehetően a római korban terjedt el a Kárpát-medencében. Az
első itteni maglelet a 3-4. századból való. Hungarikumértéke a múltban
vetekedett a meggyével. Frissen és feldolgozva - elsősorban lekvárnak és
pálinkának -, elismerést vívott ki a nemzetközi piacokon. Az elmúlt
évtizedekben viszont csökkent a kajszi jelentősége. Bármennyire is
utolérhetetlen a magyar gyümölcsök beltartalmi értéke, nehezen álljuk a
versenyt a kedvezőbb, délebbi termőhelyek termesztésével, ahol a fák
produktivitása, az ültetvények termésbiztonsága (minimális fagyveszély),
a gyümölcsök mérete és jobb színeződése előnyösebb.
A hagyományos fajták rövid leírása:
Magyar kajszi: etalon fajtának tekinthető, a többi fajta érésidejét,
termeszthetőségét hozzá hasonlítjuk. Július közepén érik, középnagy,
gömbölyded, tompán kúpos, kárminpirossal belehelt, húsa lédús, aromás.
Friss fogyasztásra és sokirányú ipari feldolgozásra alkalmas.
Harmat: a legkorábban, június közepétől érő fajta. Kis méretű, húsa finomszövetű, magvaváló. Friss fogyasztásra való.
Korai piros: a magyar kajszi előtt 10-14 nappal érik. Kicsi,
kárminpirossal bemosott, savas. Elsősorban a hűtőipar és a likőripar
számára, valamint friss fogyasztásra alkalmas.
Ceglédi óriás: július közepén érik. Nagy gyümölcsű, napos oldalán élénk
kárminpiros, finoman pontozott,lédús. Friss fogyasztásra és befőttnek
alkalmas.
Szegedi mamut: a magyar kajszi előtt 3-4 nappal érik. Igen nagy, kárminpiros fedőszínű, rostos, bőlevű, puhulásra hajlamos.
Gönci magyar kajszi: július közepén érik. Középnagy, gömbölyded, kúpos,
kissé lapított, molyhos, húsa finom,rostos, bőlevű, kiváló zamatú. Friss
fogyasztásra és minden típusú ipari feldolgozásra alkalmas.
Ceglédi bíborkajszi: a magyar kajszi után, elhúzódóan érik. Nagy mutatós
gyümölcse bíborpirossal bemosott, lédús, különleges zamatú, de
egyenetlenül érik. Friss fogyasztásra kiváló, befőtt- és légyártásra
alkalmas.
Rakovszky: késői érésű, középnagy, lapított, bőlevű, igen finomízű. Csak friss fogyasztásra való.
A hungarikum jelleget a hírneves feldolgozott termékek előállításának növelésével lehetne leginkább fenntartani.
Kapcsolódó hírek:
Kistermelői feldolgozás
Kertészkedés
Alma nap...
Kertészkedés...