Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ez a gyöngyöző ital életünk bármely pillanatát ünnepélyessé teszi.
Szilveszterkor is elkerülhetetlen a pezsgőzés. Nem csoda, hogy ünnepi
ital, hiszen a gyöngyöző buborékok a legelegánsabb itallá varázsolják a
bort. De ha a pezsgő nem más, mint szénsavas bor, akkor mitől
különlegesebb, mint egy pohár fröccs?
A válasz egyszerű: a pezsgőben található széndioxid buborékok természetes úton, erjedés folytán kerülnek a borba.
A recept nem bonyolult: a borhoz cukrot és élesztőt adnak, majd megvárják, amíg az élesztő „elkészíti” a pezsgőt.
A pici kis élesztőgombák elkezdik erjeszteni, illetve kajálni a cukrot,
és utána szénsav szabadul fel ebből a folyamatból. Ezt a szénsavat,
hogyha zárt edényben tartjuk, akkor egy nyomás keletkezik, szénsav
túlnyomás. Egy szénsavas bort kapunk, ami tulajdonképpen a pezsgő.
A legenda szerint az első pezsgő véletlenül született meg, miután hanyag
szerzetesek a pince sarkában felejtettek egy üveg bort. Valójában
azonban Dom Perignon szerzetes nagyon komoly, tudatos munkával
készítette el az első palackpezsgőt a franciaországi Champagne-ban. A
sikert annak köszönhette, hogy rájött: a vastag falú üvegpalackok
kibírják az erjedést és megőrzik az üde ital szénsavtartalmát.
A legfinomabb pezsgőket, azóta is ehhez hasonló, ún. champagni
módszerrel készítik.Mint például a világszerte közkedvelt Törley
pezsgőt.
TÖRLEY József a pezsgőkészítésről a franciaországi Reimsben szerzett
ismereteket. 1882-ben Magyarországra hazatérve, Etyeken talált
szőlőültetvényeinek a Champagne-ihoz hasonló adottságokkal rendelkező
talajt és megfelelő klímát. A pezsgőgyártáshoz pedig Budafokon talált
ideális helyet. A pezsgő bölcsőhelyéhez, a Champagne-vidékhez hasonlóan a
mészkőbe vájt pincék itt is egyenletes hőmérsékletet biztosítottak,
amely előfeltétele a jó minőségű ital készítésének. Törley
legjelentősebb újítása, hogy Magyarországon ő vezette be a fagyasztással
történő seprőtelenítést.
A cukrot tartalmazó tirázs likőrrel és élesztővel elkevert bort a
pincében, fekvő helyzetben hosszú hónapokig ugyanabban a palackban
erjesztik és érlelik, amiben később forgalomba hozzák. Az érlelés után a
palackok rázóállványokra kerülnek. Itt az élesztő miatt a palackban
maradó üledéket, a seprőt pezsgőmesterek szakavatott mozdulatokkal az
üveg nyakába, a dugóra rázzák.
A pezsgő akkor lesz tökéletes, ha a lerázott seprőt a palackból minimális ürítési veszteséggel távolítják el.
A "transzvazé” eljárással készült pezsgőknél a bort másfél literes ún.
magnum palackokban erjesztik, majd nagy tartályokba ürítik és a seprőt
szűréssel távolítják el. Így a pezsgő 12 -18 hónap alatt készül el.
A champagni módszerrel készült pezsgők érlelési ideje minimum 3 év.Ezek a
pezsgők a hosszú érlelési idő miatt drágák.A legtöbb vásárló a nagy
mennyiségben előállított, tartályban erjesztett pezsgőket választja.
Ezeket a pezsgőket hatalmas, akár több 1000 hektoliteres nyomásálló
tartályokban erjesztik.A minimum hat hónap érlelés és seprőn tartás után
leszűrik az elkészült pezsgőt és egy másik tartályba töltik. Ekkor
hozzáadják a végleges ízt meghatározó ún. expedíciós likőrt.
Egy 120 hektoliteres tartályból 15 ezer palackpezsgő készül el,
futószalagon. A gépsor automatizáltan tölti az italt, adagolja és nyomja
a dugót a palackokba. A pezsgők íze természetesen nemcsak az elkészítés
módjától függ. Az élményt befolyásolja az is, hogy száraz, fél száraz
vagy édes pezsgőt kóstolunk, azaz milyen az ital cukortartalma.
Erjesztés után még minden pezsgő száraz, a végleges cukortartalmat az
expedíciós likőrrel állítják be.
Mi magyarok európai és világviszonylatban jól állunk pezsgőfogyasztásban.
A 19. század századfordulójára a Törley az ország legkorszerűbb
pezsgőgyára lett. Amerikától-Ausztráliáig valamint Európa számos
országában magyar pezsgőt, a Törleyt itták. Ugyan a második világháború
után a gyár nem üzemelt teljesen, néhány évtizede a TÖRLEY
főnixmadárként feltámadt, mára az évi 8 millió palack termeléssel, közel
35%-os részesedéssel visszahódította a magyar pezsgőpiac vezetõ helyét.
Magyarországon évente 25 millió palackpezsgő fogy el. Bármilyen pezsgőt
is választunk azonban ne feledjük, hogy a pezsgő bár ártalmatlan italnak
tűnik, meglepő gyorsasággal képes a fejünkbe szállni. Mint minden
italt, ezt is csak mértékkel érdemes fogyasztani. Ha biztonságosan és
elegánsan szeretnénk kinyitni a palackot, akkor lassan, egy szisszenés
kíséretében emeljük ki a dugót a palackból. Szilveszterkor azonban senki
sem figyel erre, hiszen a hangos durranás ilyenkor elmaradhatatlan.
|
|
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Hungarikumok...
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Az Év fája
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Pasztinák
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A kutya
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!