Az iparszerű állattartás terjedésével egyidejűleg a
specializáció is lezajlott a szarvasmarha-tenyésztésben, amely a
fajlagos hozamok ugrásszerű növekedését eredményezte.
Ez hazánkban az 1972. évi kormányprogrammal köthető össze, amelynek
hatására az addig domináns magyartarka átkeresztezése mind tejelő, mind
pedig húsirányban megkezdődött. Természetesen ekkor már jelen voltak
világszerte azok a specializált tejelő fajták, amelyeket ez a közlemény
is részletesen bemutat. Magyarországon ezek közül szinte csak a
holstein-fríznek van jelentősége. A fajtaátalakító keresztezés
gyakorlatilag befejeződött hazánkban - ennek eredménye az a
holstein-fríz populáció, amely 250.000 tehén átlagában 87,5 %-ot
meghaladó génhányadot jelent. Ezzel az állománymérettel a magyar
holstein-fríz kiemelkedő helyet foglal el a világ holstein-fríz
tenyésztésében.
A
holstein-fríz fajta kitenyésztésének alapját az észak-európai,
Keleti-tenger melléki, síkvidéki legelőkön kialakult lapály
fajtacsoport adja, amely fajtakör túlnyomórészt feketetarka, kisebb
arányában vöröstarka és még kisebb hányadában egyszínű vörös-lapály
marhákból áll. Őse az ún. "feketetarka marha" - rendszertanilag a
Bos taurus primigenius hollandicus típusba tartozik - már a XIV. században feltűnt viszonylag magas tejtermelésével. A tenyészkörzet centruma a németalföldi
Friesland
volt, de minden régió-beli országnak volt lapály fajtája. Az egyes
változatokat már a XV. századtól exportálták Európa, majd világ-szerte.
Az akkori típus küllemében még jelentős eltéréseket mutatott, mind
testalakulásban, mind színeződésben a ma ismert változattól, leírtak
barna, sárga és vörösen pigmentát állatokat is. A ma ismert tipikus
fekete-fehér színváltozat csak a XIX. sz. elejére konszolidálódott
elsősorban Dániában,
Schleswig-Holstein (Németország) és
Friesland (Hollandia) tartományokban.
A fajtakör a XIX. század közepén egy amerikai kereskedő érdeklődésének
középpontjába került. A kereskedő az 1860-as években az USA-ba behozott
tehenek tejtermelési adatait mérte, rögzítette, cikkekben közölte.
Ekkortól beszélhetünk Holstein-fríz fajtáról, amelynek a neve ugyan az
európai eredetre utal, de tenyésztése a tengerentúlon kezdődött. A fajta
első hivatalos törzskönyvét 1872-ben, Amerikában adták ki. A XIX.
század második felében több amerikai tenyésztő is importált holland fríz
marhát és mindegyik szerepelt az 1885-ben megjelent holstein-fríz
törzskönyvben. 1885-ben alakult meg hivatalosan az Amerikai Holstein
Szövetség is. A századfordulón lett híres az USA-Kanadai Holstein-fríz,
amely azután világszerte elterjedt. Sok más kontinens mellett a fajta
visszaszivárgott Európába is. A tenyésztési irány azonban Amerikában és
Hollandiában különböző utakat követett. Míg az amerikai tenyésztők már a
kezdetekkor is a nagyobb típust és a tejelő tulajdonságot, addig
Hollandiában a kisebb, kompaktabb típust, részesítették előnyben. Az
egyes változatokat ma már országonként tartják számon. Így beszélhetünk
magyar holstein-frízről is.
Az amerikai tenyésztők elsősorban a feketetarka állatokat kedvelték, az
esetleg megjelenő vöröstarka egyedeket szisztematikusan kiselejtezték.
1946-ban mindez megfordult, mert egy tenyésztő kiváló vöröstarka
holstein teheneket egy fiatal vöröstarka bikával fedeztetett, megvetve a
red holstein alapjait. Mások is csatlakoztak ehhez a tenyésztői elképzeléshez és 1971 óta egy törzskönyvben, regisztrálják az állatokat.
Színe fekete-, vagy vöröstarka a fekete szín domináns a vörössel
szemben. Az állatok lehetnek szinte teljesen fedettek, ugyanakkor
pigment nélküliek is. Középnagy testű, középkorán érő fajta (lásd: 1.
táblázat). A testalakulás tekintetében az ivari dimorfizmus jól
megfigyelhető. A bikák elölről hátrafelé keskenyedő alakja a rendkívül
izomszegény fartájéknak köszönhető. Mindez a fajta gyenge izmoltságára
utal. Ugyanakkor a tehenek testalakulása hátrafelé szélesedő, ún. körte
formát mutat, köszönhetően a jól fejlett, mirigyes tőgynek. Ez a forma a
specializált tejelő fajták jellemző sajátja, s a tejelő jelleg
megítélésekor akár szemből, akár pedig oldalról nézve fontos bírálati
szempont. A finom, nemes tejelő jelleg, általában hosszú és mély,
viszonylag lapos mellkassal, terjedelmes hassal, szikár, vékony
csontozattal, illetve terjedelmes ideális teknő alakú tőggyel párosul. A
fajta élénk vérmérsékletű, anyagcsere-típusát tekintve az ún. lélegző,
vagy
respiratórikus típusba tartozik. Mindez azt jelenti, hogy a
tejtermelés szintjének fenntartása érdekében - átmenetileg - saját
tartalékait is mozgósíthatja.
Iparszerű tartásra alkalmas, fejhetősége kiváló, technológiai
tűrőképessége nagyon jó. Ez utóbbi azonban csak jut érvényre, ha a
növendékek felnevelésekor, valamint a szárazonálló tehenek esetében
természetszerű technológiákat (legeltetés) alkalmazunk. Tejtermelésben
első a világon, a nagy tejmennyiség egy közepes hasznosanyag-tartalommal
párosul (lásd: 1. táblázat). Az ilyen tejet fogyasztói tejnek is
hívják. A - számos résztulajdonságból álló - hústermelő-képessége
viszont csak közepes. Ez abból fakad, hogy a borjak nagy növekedési
erélyük mellett rosszul vágódnak. Az ellések lefolyása a tehenek
esetében általában probléma-mentes, de az üszőknél előfordulhat a nehéz
ellés is. A legtöbb gond a tehenek újravemhesítéséből fakad. A
tejtermelési görbe (perzisztencia) csúcsa és az optimális
termékenyítések időpontja (ellés után 60-90. nap) ugyanis egybeesik. Az
energiadeficites állapot a vemhesülés késéséhez, végeredményben egy
hosszabb - nem biztos, hogy gazdaságos - laktációhoz vezet. Napjainkban a
tenyésztők a reprodukciós és konstitúciós (
fitness) tulajdonságok javításán fáradoznak.
A bevezetőben említettek alapján, hazánkba 1966-tól kezdtek
szaporítóanyagot importálni Kanadából. Később vemhes üszőket hoztak be
többek között Hékre, Szenttamásra, Mezőhegyesre, Bábolnára,
Martonvásárra és más gazdaságokba is. A továbbiakban ez a számunkra
korábban színében, küllemében idegen, nagy tejtermelésű fajta elsősorban
a nagyüzemekben terjedt el, de az igényesebb kisgazdaságokba is
eljutott. Az elmúlt évtizedben a mintegy 300 ezres holstein-fríz
tehénállományunk 235 ezerre apadt, átlagtermelése ugyanakkor jelentősen
emelkedett, az átlagos napi fejési átlag 23 kg, és nem ritkák a 30-40 kg
napi tejtermelésű tehenek, vagy a 8.000-8.500 kg laktációs
átlagtermelésű állományok sem. Hazánkban a Holstein-fríz Tenyésztők
Egyesülete (Budapest) törzskönyvezi az állatokat.
Mivel különösen nagy a tejhozama a holstein-fríz világszerte elismert és
kívánatos fajta. A világon mindenütt megtalálható. Legjobban termelő
állományai Izraelben és az USA-ban vannak. Ezen kívül Európában
(Németország, Olaszország, Magyarország), Dél-Afrikában, és Japánban
nagymértékben rányomta bélyegét az adott ország fajta-összetételére.
A
jersey , a La-Manche csatornában fekvő hasonló nevű szigetről származik. Az egyik legrégebbi
brachyceros típusba tartozó szarvasmarha-fajta. A fajta több száz éves múltra tekint vissza (1771.). Kezdetben,
alderney
néven vált híressé (lásd: később), zsírdús teje révén (XVIII. század
vége). A fajta stabilizációja szempontjából döntő volt az 1789-ben
elrendelt importtilalom a járványok elkerülése céljából. Ekkor mintegy
10.000 egyedből álló zárt populációról volt szó, amely ma már -
világszerte - 18 millió egyedet számlál. A világ legkisebb tejelő
fajtája. Nemesítésében elsősorban a tejtermelés gazdaságosságára
törekedtek, ezért kis testtömege mellett, koncentrált, ipari
feldolgozásra kiválóan alkalmas tejet termel. A tehenek súlyuk több mint
13-szorosát kitevő tejmennyiséget képesek megtermelni laktációként.
Színeződése meglehetősen változatos, a sárgásbarnától a világos-vörösig
minden színárnyalat előfordul, de megtalálhatók a krémszínű,
szürkésbarna egyedek is. Az általában egyszínű állatokon a fehér folt
előfordulása megengedett. A jól termelő egyedek morfológiai bélyegei a
következők: finom fej és vállak; relatíve hosszú hát; egyenes lábak;
kemény körmök; hosszú, egyenes far; gyenge combközelítő izmok között
terjedelmes, jó szerkezetű, teknő alakú tőgy. A szilárd lábszerkezet
következménye, hogy az iparszerű tartást viszonylag jól bírja, bár fő
elterjedési területein általában legelőn tartják. A kiváló legelőkészség
mellett, a fajta toleránsabb az időjárás szélsőségeivel szemben, mint a
nagyobb testű társai (ayrshire, holstein-fríz). A tehenek kissé ideges
természetűek, de nagyon tanulékonyak, és igen könnyen kezelhetők. Ebből a
szempontból előny, hogy ma már szarvatlan változatok is előfordulnak a
fajtán belül (USA).
A fajta ipari tejet termel, ami azt jelenti, hogy a tej
hasznosanyag-tartalma (tejfehérje, tejzsír) rendkívül magas értékeket
vehet fel. A jersey a tejösszetevők tekintetében világelső, egy
közepesen nagy tejmennyiség mellett (lásd: 1. táblázat). A tej sárgás
színű, karotinban és A-vitaminban, ásványi anyagokban gazdag.
Jellegzetessége, hogy a tejzsír jódszáma és a zsírgolyócskák átmérője
nagyobb, mint a lapály és a hegyi fajtáké, 18%-al több fehérjét
(kappa-kazeint), 20%-al több kalciumot, 25%-al több zsírt tartalmaz,
mint az „átlagos” tehéntej. Angliában az ilyen tejet „Gold Top” címkével
ellátva, drágábban árulják. Hústermelési mutatói gyengék, a kis
növekedési erély gyenge vágóértékkel párosul. A faggyú színe feltűnően
sárga. A legkorábban érő a specializált tejelő fajtákon belül, de faji
szinten is csak az Aberdeen angus veszi fel vele a versenyt (v.ö.:
AGRO-NAPLÓ, 2003. január-február). Az üszők 13-14 hónapos korban
tenyésztésbe vehetők. Korra való tekintet nélkül könnyen ellik, a borjak
kis születési súlyából (25 kg) fakadóan. A könnyű ellésből fakadó gyors
involúció, általában probléma-mentes újravemhesülést eredményez.
Magyarországon, fajtatisztán sohasem tenyésztették, de különböző
keresztezési eljárásokban már a '60-as évektől értékes tulajdonságainak
felhasználására törekedtek. Ilyen konstrukció volt a tejelő magyar
tarka, a tejelő magyar barna, illetve a hungarofríz különböző vonalai.
Napjainkra ezek jelentősége is megszűnt, néhány száz keresztezett,
illetve tisztavérű egyed található az országban. A jersey genotípusú
teheneket a Koncentrált Tejet Termelő Fajták Egyesülete (Debrecen)
törzskönyvezi.
A fajta az 1850-es években került át Amerikába. Az USA-beli jersey az
összes változat közül a legnagyobb. A tehenek átlagsúlya 450-500 kg
körüli, míg a bikáké 700-750 kg. A küllem mellett - egyenesebb a
hátalakulás, kedvezőbb tőgyillesztés - a tejmennyiségére szelektáltak a
tengerentúlon. Az amerikai típus átlagos tejhozama 5.500-5.800 kg között
alakul, a szigetországi változatnál gyengébb beltartalmi mutatókkal.
Dánia 1896 és 1909 között 5.000 egyedet importált a szigetről.
Napjainkban az ország tehénállományának 13 %-át adja a fajta. Ez 160
ezer regisztrált tehenet jelent. Az ellenőrzött állomány tavalyi (2004.)
termelése, átlagosan 6.088 kg tej, 361 kg tejzsír (5,93 %), illetve 249
kg tejfehérje (4,09 %) laktációnként. Ezzel a genetikával ma Dánia a
legfőbb exportőr a világon.
Az egész világon elterjedt fajta, minden kontinensen megtalálható. A
leghíresebb állományai - a fent említett országokon kívül - Új-Zélandon,
Kanadában, és Dél-Afrikai Köztársaságban termelnek.
A
guernsey fajta a jerseyhez hasonló környezeti feltételek között alakult ki, a La-Manche csatornában fekvő
Guernsey szigetén. Szintén a
brachyceros típusba tartozik. A történetírók szerint normandiai szerzetesek két francia -
Normande,
Froment du Léon - szarvasmarhafajta legjobb vérvonalait vitték a szigetre 960 körül, ezekből alakulhatott ki először az
alderney, majd a guernsey fajta. Eredetileg a normandiai fajtát illették
alderney
néven, később a szigetvilág összes marhájára ráragadt ez az elnevezés. A
jersey fajtánál korábban leírt, de itt csak 1819-ben elrendelt
importtilalom ennél - az akkor még meglehetősen heterogén - fajtánál is
jelentős volt. 1878-ban először magántörzskönyvet vezettek be, majd
1882-ban a fajta hivatalos törzskönyvezése is beindult. Nemesítésében,
az értékes hasznosanyag-tartalom megőrzése mellett a tej mennyiségének a
növelése is szerepelt.
Erősebb testalkatú, mint a jersey, mégis kistestű, szarvalt, finom
csontozatú tejelő fajta. A normandiai fajta színeződése a guernsey
marhánál maradt meg legjobban, bár a foltozottság helyébe homogénebb
eloszlás lépett. A vörös különböző árnyalatai alapszínnek mondhatók - a
világos zsemleszíntől a vörösön át a barnáig változhat - de a mar, a
hastájék, a tőgy, a lábvégek, és a farokbojt jellemzően fehér. A tehenek
testtömege a jersey, illetve az ayrshire fajták közé tehető. A
hátrafelé szélesedő ideális tejelő forma ennek a fajtának is a sajátja. A
has egyenes vonalát csak az elülső tőgyfél illeszkedése töri meg
némiképp. Kiváló legelési tulajdonságai, szelíd természete, könnyű
ellése, jó tejtermelése és takarmányhasznosítása miatt, ideális fajta a
legelőre alapozott tejtermeléshez. Ugyanakkor az istállózott,
intenzívebb tartást is jól tűri. Különösen intelligens, könnyen
kezelhető fajta.
Ez a fajta is ipari tejet termel, a jerseyhez képest némileg nagyobb
tejmennyiség azonban egy jóval szerényebb hasznosanyag-tartalommal
párosul (lásd: 1. táblázat). A relatíve magas zsír és fehérje-tartalom
mellett, a tej nagy béta-karotin tartalma értékes. Ebből fakadóan a
színe enyhén sárga, ún. „aranyszínű”, amely magasabb áron értékesíthető
az adott piacon. Az állományszinten 60 százalékos kappa-kazein "B" allél
előfordulásának köszönhetően a tej sajtgyártásra különösen alkalmas.
Hústermelő-képessége gyenge, reprodukciós tulajdonságai viszont jók. Az
üszők 13-15 hónaposan vehetők tenyésztésbe, két éves korára tehát ez a
fajta is leellik. Az ellés könnyű, az involúció gyors.
Magyarországon sem tisztavérű, sem pedig keresztezett formában nem találkozunk vele.
Az 1830-as évektől a fajta fő importőre az USA lett. A szigeten csak
2.500 körüli állomány maradt. Napjainkban elsősorban Nagy-Britanniában
és az USA-ban terjedt el, de kisebb létszámban más országokban is
előfordul. A világ legnagyobb guernsey populációjával Észak-Amerika
rendelkezik. Az ottani állatok nagyobbak, robosztusabbak, erősebb
lábszerkezetűek, mint a szigeten maradt társaik. A tenyészcél magába
foglalta a szarvatlan változat kialakítását, amelyet az 1970-es években
Nagy-Britannia is előszeretettel importált. Az amerikaiak kiemelik a
fajta kiváló takarmány-értékesítéséből fakadó transzformációs
képességét, amelyben minden más fajtát megelőz a világon. Az
ezredfordulóra (2001.) az USA-beli guernsey állomány termelési
színvonala 6.652 kg tej volt, amelyben 299 kg tejzsírt (4,49 %), illetve
231 kg tejfehérjét (3,48 %) termelt.
Jól termelő állományai vannak ezen felül Ausztráliában, Kanadában és Dél-Afrikában.
Az
ayrshire fajta Délnyugat-Skóciából származik
Ayr tartományból. A lapály fajtákhoz (holstein-fríz) hasonlóan a
hollandicus
típus egyik fő reprezentánsa. Ősei törékeny alkatú, kis rámájú (250-300
kg) vörös, vörös-fehér, barna, fekete színű rendkívül edzett,
igénytelen, primitív állatok voltak. Bár a fajta kialakulásának pontos
története az idők homályába vész ismert, hogy a holland
teeswater és a
flemish
marhák felhasználásával kezdték meg a nemesítést az 1750-es években. Az
idők során így alakult ki egy termékeny vöröstarka marha, amelyet a
XVIII. század közepén - holland eredetű shorthornnal próbálták javítani.
Az ayrshire elnevezés 1814-ben fordul elő először. Nagyon elterjedt
fajta volt, többek között a skandináv országok is importálták, ahol
jelentős hatást gyakorolt a helyi állományokra. Nemesítésében a szilárd
szervezetre, a jó tőgyalakulásra és az ebből fakadó kiváló fejhetőségre
törekedtek.
A fajta színeződése szabálytalan vöröstarka - a vörös a mahagóni
különböző árnyalatait jelenti. A bikák elülső testtája lehet egészen
sötétvörös is, míg a tehenek túlnyomóan fehér testfelületűek. A
jellegzetesen hosszú, lant alakú szarvalakulás az állat esztétikai
megjelenését ugyan javítja, az iparszerű tartás elterjedésével azonban
ma már nem kívánatos a szarvaltság ennél a fajtánál sem. Az ayrshire
közepes nagyságú, az ipari tejet termelő fajták közül a legnagyobb. A
rámásság és a tőgy kapacitása nagy tejhozamot, a bimbóhelyeződés kiváló
gépi fejhetőséget, a jó függesztés pedig hosszú termelést tesz lehetővé.
Mindent egybevéve a fajta tőgyalakulásában világelső. A La-Manche
csatorna szigeteken élő fajtársaihoz hasonlóan kiváló legelőkészséggel
rendelkezik. Mindezek mellett a világ legegészségesebb fajtája, amely
istállózott körülmények között a tőgygyulladást kiváltó tényezőkkel
szembeni nagyfokú toleranciával (
masztitisz rezisztencia), legelőn pedig a nagy életteljesítménnyel mérhető.
A nagy kiterjedésű és jó minőségű gyepterületekkel rendelkező országok -
Ausztrália, Új-Zéland, Skandináv államok - univerzális fajtának
tartják, mert legelőn is nagy mennyiségű, ugyanakkor tejtermékek
gyártására kiválóan alkalmas (ipari) tejet termel (lásd: 1. táblázat).
Tejét hazájában nem elsősorban közvetlen fogyasztásra, hanem vaj és
sajtgyártásra használják. Hústermelő-képessége gyenge, bár néhány
országban a növendékeket meghizlalják. Az ellés könnyű, a borjak
rendkívül életerősek.
Hazánkban egy ayshire populációt tartunk nyílván, Érden. Ezt a fajtát is
a Koncentrált Tejet Termelő Fajták Egyesülete (Debrecen) törzskönyvezi.
Észak-Amerikában is meghatározó szerepet tölt be a fajta a
tejtermelésben. Az első tehén 1822-ben érkezett Amerikába - egy hajóút
során az utasok tejjel történő ellátásban játszotta a fő szerepet. 1840
és 1860 között vette kezdetét az import, amikor feltűnt, hogy az
ayrshire tejéből heti 4,5-6,8 kg vajat is elő lehet állítani.
Törzskönyve 1876-ban nyerte el véglegesnek mondható formáját. Az
Egyesült Államokban saját fejlődési iránya alakult ki. Ez a nagyobb
élőtömegű, dongásabb típus rendkívül gazdag összetételű tejet termel.
Szarvatlan változatát is az USA-ban nemesítették ki.
Finnország 1847 óta importálja a fajtát, elsősorban Skóciából és
Svédországból. Az évek során ez az állomány „keveredett” a helyi őshonos
fajtákkal, majd norvég, illetve svéd vöröstarkával nemesítették. Ennek
eredményeként kialakult a finn ayrshire. 1960 óta folyamatosan nő az
aránya, amely napjainkra elérte a fejt állomány 74 %-át Finnországban,
amely 250.000 törzskönyvezett tehenet jelent. Ezt a változatot nagyobb
tejhozammal és kedvezőbb, ideálisabb tőgyalakulással jellemezhetjük,
mint az eredeti típust. Az átlagos laktációs termelés 2003-ban 8.010 kg
tej volt 4,39 % tejzsír, illetve és 3,44 % tejfehérje-tartalommal. Nem
ritka a 10.000 kg feletti laktáció, és a 100.000 kg-os életteljesítmény
sem. Számos ország a finn genetikát használja a teljesítmény növelésére.
Az egész világon elterjedt, de a legjelentősebb állományok
Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában, Kolumbiában, Kelet- és
Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban, Írországban, Svédországban,
Csehországban és Oroszországban termelnek a fenti országokon kívül.
A
Brown Swiss - magyarul svájci borzderes - a
brachyceros
(rövid szarvú, hosszú homlokú) típus megtestesítője. A fajta eredetére
kétféle elmélet terjedt el. Sokan úgy vélik keleti eredetű, Nyugat-Ázsia
sztyeppéiről került Közép Európába, mások szerint Svájc az őshazája. Ma
inkább az utóbbi látszik bizonyítottnak. Az azonban egészen bizonyos,
hogy a komolyabb nemesítőmunka Svájcban kezdődött, elsősorban a
tejtermelés irányában. 1825 körül ugyanis a svájci manufaktúrák közül a
sajtgyártás fellendült és ez nagy mennyiségű tejet igényelt. Ma az
anyaországban kettőshasznosítású állományokat tartanak, ahol a szelekció
mind a tejtermelésre, mind pedig a hústermelésre folyik.
A
Brown Swiss elnevezés az amerikai változat megkülönböztetésére
szolgál. A fajta 1869-ben került ki Amerikába, ahol nemesítése csak
tejirányban történt. A
Brown Swiss a ”legtisztább” fajta az
összes eddig ismert tejelő fajta közül, kialakulása során valószínűleg
nem keresztezték más fajtákkal. Különösen tejtermelésében és a tej
zsír-és fehérjetartalmában mutat lényeges eltérést a hagyományos
borzderes fajtákhoz (svájci, kosztomai, stb.) viszonyítva. 1880-tól
megalapítják a tenyésztőszövetséget, amely 1906-tól specializált tejelő
típusként tartja nyílván a fajtát. Az 1900-as évek elején a betegségek
és a járványok miatt számuk jelentősen lecsökkent, ám az 1930-as évek
közepén egy kiváló tehénnek - „
Jane of Vernon” - köszönhetően újra fellendült a fajta. Amerikában szinte az összes
Brown Swiss egyed származása visszavezethető erre a tehénre, amelyet azóta a fajta „anyakirálynőjének” neveznek.
Színeződése változatos, világosszürke, ezüstfehérszürke, vöröses-szürke,
barnásszürke árnyalatai léteznek. A fajta egyik jellegzetessége, hogy a
színeződésben ivari dimorfizmus érvényesül. A bikák általában sötétebb
színűek. Jellemző, hogy a fülkagylók belseje, a has, a comb belső
felülete és a tőgy világosabb színű. A szutyak környéke fehér. A bőr, a
szutyak, a nyelv, a szarv hegye és a körmök palaszürkék. Az amerikai
Brown Swiss
általában nagyobb és finomabb felépítésű, mint európai rokonai, jobban
fejlett a tőgye, jobb a tőgybimbó helyeződése, de megmaradt az eredeti
fajta kiváló lábszerkezete is. Az istállózott tartásból fakadóan
kötéshibák ugyanakkor előfordulhatnak a háti, illetve az ágyéki részen.
Jellemzően teknő alakú, mirigyes tőggyel rendelkezik, amely a
holstein-fríz fajtával történő nemesítés eredménye. Nyugodt
vérmérsékletű, az adott technológiához könnyen alkalmazkodó fajta.
A
Brown Swiss átmenetet jelent a fogyasztói és az ipari tejet
termelő fajták között. A tejmennyiség tekintetében a holstein-fríz és az
ayrshire között áll, a tejösszetevők aránya ugyanakkor érdekesen
alakul. A tej zsírtartalma átlagos értéket vesz fel, a fehérje-tartalom
viszont kifejezetten magas, megközelíti az ayrshire fajta tejének
hasonló összetevőjét. Mindezek mellett a fehérje-összetétel optimálisnak
mondható a sajtgyártás szempontjából.
Hústermelő-képessége talán az összes eddig tárgyalt fajta közül a
legjobb, hiszen a jó növekedési erélyhez egy közepes vágóérték párosul
(lásd: 1. táblázat). A növendékbikák általában jól hizlalhatók,
1.000-1.200 g napi gyarapodás mellett 60 %-os vágási kihozatalt is
elérhetnek. Ellenben a hús színe valamivel sötétebb, mint az egyéb
szarvasmarha fajtáké, ezért kevésbé kedvelt azoknál. A
Brown Swiss
fajtára jellemző nagy bendőtérfogat mind a tejtermelésnek, mind pedig a
marhahizlalásnak az egyik előfeltétele. Középkorán vehető tenyésztésbe,
az ellések lefolyása is hasonlatos a holstein-fríz fajtához.
Hazai jelentősége csekély, ellenben a világon a második helyet foglalja
el a fajták közötti rangsorban. Köszönhető mindez a kiváló hőregulációs
képességének, amelynek következtében Kanadától egészen a trópusokig -
Mexikó, Latin-Amerikai országok, India - megtalálható.
Életteljesítménye, iparszerű tartási körülmények között is meghaladja a
holstein-fríz fajtáét, amely a tejelő fajták közötti további
térhódítását eredményezheti.
1. táblázat Specializált tejelő fajták fontosabb értékmérő tulajdonságai
fajta
|
holstein-fríz
|
jersey
|
guernsey
|
ayrshire
|
Brown Swiss
|
szín
|
feketetarka, vagy vöröstarka
|
sárgásbarna, barna
|
szabálytalan vöröstarka, barna
|
szabálytalan vöröstarka (mahagóni)
|
világos-szürke, szürkésbarna
|
tehén testtömege (kg)
|
650-750
|
350-500
|
400-550
|
450-600
|
600-700
|
farmagasság (cm)
|
140-145
|
115-120
|
120-125
|
122-130
|
138-142
|
tejmennyiség (kg)
|
7.000-9.000
|
4.000-6.000
|
4.500-6.500
|
6.000-7.500
|
6.500-8.000
|
tejzsír tartalom (%)
|
3,6-3,8
|
5,0-6,0
|
4,4-4,7
|
4,0-4,5
|
3,7-3,9
|
tejfehérje tart. (%)
|
3,2-3,3
|
3,9-4,1
|
3,6-3,8
|
3,4-3,6
|
3,3-3,5
|
gépi fejhetőség
|
kiváló
|
kiváló
|
jó
|
kiváló
|
kiváló
|
perzisztencia
|
jó
|
kiváló
|
kiváló
|
kiváló
|
kiváló
|
ellések lefolyása
|
közepes
|
könnyű
|
könnyű
|
könnyű
|
közepes
|
tenyésztésbevételi kor (hó)
|
16-18
|
13-14
|
14-16
|
16-17
|
16-18
|
növekedési erély
|
közepes
|
kicsi
|
kicsi
|
kicsi
|
közepes
|
vágóérték
|
gyenge-közepes
|
gyenge
|
gyenge-közepes
|
gyenge
|
közepes
|
A specializált tejelő és a kettőshasznosítású fajták közötti átmenetet jelenti továbbá az angol tejelő shorthorn, illetve a francia montbeliarde
fajta. Amíg az előző szerepe egyre kevésbé meghatározó, addig a
franciák hegyi tarkája szép jövő előtt áll, s könnyen lehet, hogy néhány
évtizeden belül a tejelő világfajták között üdvözölhetjük.
Kapcsolódó hírek:
A világ tejtermelése
Tejágazat szerepe
A tej jelentősége
A tehéntej ára