Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A zöldségtermesztés a szántó és a kert művelési ágban folyik. A
szántóföldön termesztett zöldségnövények évenként változóan 90-100 ezer
ha területet foglalnak el. A kert művelési ág hasonló nagyságrendű. A
kertészeti termesztésen belül a zöldségtermesztés adja a legnagyobb
termelési értéket.
A termesztés fogalma, jelentősége: A zöldségfélék lágy szárú, intenzív
művelést kívánó, nyersen vagy feldolgozva emberi táplálékul szolgáló,
nagy biológiai értékű, sok vitamint és ásványi sót tartalmazó növények.
E fogalomkörbe tartozó növények nevelésével foglalkozó termelési
tevékenység összességében a zöldségtermesztés. A zöldségnövények az
emberi táplálkozásban jelentős egészségmegvédő szerepet töltenek be.
A zöldségnövények agrotechnikai igényei:
1. Fény, sugárzás A növényi fotoszintézis motorja a fényenergia, ennek
során a fényenergia hatására szervetlen anyagokból szerves anyag és nagy
mennyiségű energia képződik. A zöldségnövények igen fényigényesek, nem
szeretik egymás árnyékolását és csökkentheti a hozamokat a termesztő
berendezés árnyékolása is. 1%-osárnyékolás1%-ostermés csökkenéssel jár a
hajtásban. Az üveg a természetes fény 70%-át, a fóliák csak
60%-átengedik.
2. Hőmérséklet: A zöldségnövények hőigénye, illetve hidegtűrése adott
tulajdonság, tehát a hőmérséklet eltérően hat a növényre. A hideggel
szembeni ellenálló képességet a tápanyag-utánpótlással kedvezően
alakíthatjuk.
Az optimális hőmérséklet meghatározása: MARKOV-HAEV képletét t opt = t
+- 7 c (t+7fok a csírázás hőmérsékleti optimuma, t-7fok (a szikleveles
állapot hőmérsékleti optimuma).
3. Víz A zöldségfélék friss tömegének mintegy 90%-a víz és minden
életfolyamat alap feltétele a víz jelenlét. 1 kg szárazanyag
előállításához 250-400 l víz kell összesen. Szabadföldi körülmények
között figyelembe kell venni a csapadék mennyiséget.
4. Tápanyagok ( makro, mezo és mikro elemekre bontjuk)
makro= nitrogén a vegetatív növekedést, a tömeggyarapodás szempontjából
fontos kalium csökkenti a fagyveszélyt foszfor gyökerek fejlődésében, a
fiatal növényi részek növekedésében fontos mezo= kalcium vízháztartást
szabályozza magnézium fotoszintézis szempontjából jelentős, mikro= bór,
vas a fiatal növényi részek fejlődésében játszanak szerepet
A zöldségnövények csoportosítása
Burgonyafélék: paradicsom, paprika egyéves tenyészidejűek, lágy szárúak,
termésük húsos, közép- dél Amerikából származnak, víz és
tápanyagigényük jelentős, laza és középkötött talajokon termeszthetők
sikeresen
Kabakosok: görögdinnye, sárgadinnye, uborka, rövidebb-hosszabb kúszószárat fejlesztő növények, termésük a kabaktermés
Hüvelyesek: borsó, bab, földimogyoró, termésük a hüvely, benne a magvak
táplálkozási szempontjából jelentős fehérjetartalommal rendelkeznek
Káposztafélék: fejes káposzta, kel, karfiol
Ernyősvirágúak: sárgarépa, petrezselyem (erős főgyökér vagy karógyökér) jelentős mennyiségű
A, B, és C-vitamin található
Fészkes virágúak: fejes saláta a tenyészidő első felében levélrozettát fejlesztenek, ezekből később magszár képződik
Hagymafélék: vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma (vöröshagyma dughagymás és helyrevetéses módszerrel termesztenek)
Étkezési kukorica: csemegekukorica, pattogatni való
Spárgafélék: zöldspárga
Termesztett gombák: csiperkegomba laskagomba
Termesztési módja szerint: Szabadföldi termesztés célja a friss
fogyasztás és a feldolgozó ipar részére. Mo-on 100 ezer ha a
zöldségtermesztés vetésterülete.
Korai termesztés: a lehető legkorábban friss fogyasztásra alkalmas áru
előállítása figyelembe kell venni: védett, meleg fekvésű, könnyen
felmelegedő talajokon termesszük, rövid tenyészidejű, intenzív hibrid
fajtákat válasszunk, a zöldségnövényeket palántavetéssel szaporítsuk,
fejlett gyökérzettel rendelkező edzett palántákat ültessünk ki
korai termesztésben megkülönböztetünk takarás nélküli és takarásos
termesztést. A palántanevelést elsősorban fóliasátrakban vagy
üvegházakban folytatják. Tüzdeléses (vetőmag szaporító tálcába, vetés
után 2-3 héttel a növény szikleveles vagy 1-2 lombleveles állapotában
áttűzdelik cserépbe vagy tápkockába). A tűzdelés nélküli (szálas= szabad
gyökérzettel rendelkező palántát állítunk elő a szaporító ládában vagy a
magvetést közvetlenül a tápkockába végezzük)
A korai szabadföldi termesztésben a földlabdás palántanevelésnek van nagy jelentősége.
A vetés mélysége módja , eszköze
A vetőmag mérete pl: sárgarépa apró magját Precíziós vetőgép =NIBEX merítőkanalas
1,5-2 cm-re a borsó és bab magját 5-7 cm-re helyezzük.
Hosszan csírázó vetőmagvakat, gyorsan kiszáradó homoktalajokon mélyebbre kell vetni.
Hajtatásos rendszerek: A zöldséghajtáson a mesterséges körülmények
közötti folyó termesztés értjük. (termesztő berendezésekben)
A hajtatásban a legfontosabb növény a zöldpaprika az egész hajtatott
termelési érték 45-50%-át adja, a paradicsom 30%, uborka 7-10% egyéb
zöldségnövények 13-18% részesednek az árbevételből.
Fontosabb vetési időpontok:
Március eleje: petrezselyem, sárgarépa
Március közepe: cékla, hagyma, káposztafélék
Április: dinnye, paradicsom, uborka, zöldbab
Nyáron, június-júliusban: az uborka utolsó szakaszainak elvetése
|
|
Kiss István 13 órája új blogbejegyzést írt: Szőlészet-borászat
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Hungarikumok...
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Az Év fája
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Pasztinák
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A kutya
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Hírbörze...
A mikrozöldség
Pasztinák
Kutatók Éjszakája