Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az ágyaspálinka többnyire kristálytiszta, a világossárgától az óaranyon
át egészen a dióbarnáig terjedő színárnyalatú szeszes ital. Színe,
illata, aromája, íze a felhasznált gyümölcsökre és fűszerekre jellemző,
enyhén édeskés. Alkoholtartalma 30-50 %.
A készítéséhez felhasznált alkohol lehet törköly- vagy gyengébb minőségű
gyümölcspálinka, esetleg finomszesz vagy brandy. Az ízesítéshez (azaz a
pálinkaágy készítéséhez) általában többféle gyümölcsöt, magot, levelet,
virágot használnak.
Balázs Géza A magyar pálinka című könyvében (1998) több olyan
pálinkatípust említ, amelyek méltán tekinthetők az ágyaspálinka
elődjének. A legrégebbi a rozsólis, amely fűszerekkel és gyümölcsökkel
ízesített szeszes ital (ros solis=napharmatfű,latin). Valószínűleg
népszerű ital lehetett, mert a 18. században egyre-másra alakultak a
rozsólisfőző üzemek.
A pálinkaágyat nagyobb, széles szájú üvegben vetik meg. A pálinkaágy
összetétele változó, a készítő egyéni ízlésétől és kreativitásától,
valamint a helyi hagyományoktól függ. Az „ágy” mennyisége, amelyről az
italt fogyasztás előtt lefejtik, a teljes térfogat 1/5 – ¼ része.
Az ágyaspálinkát sötét, hűvös helyen, jl ledugaszolva érlelik. Az
érlelés időtartama gyakran a készítő türelmétől függ, de minimálisa két
hét, nyári ágyás esetén 2-3 hónap, bár közben is megkóstolható.
Egyéb elnevezései: öreglegény-pálinka, gugyi.
|
|
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Hungarikumok...
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Az Év fája
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Pasztinák
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A kutya
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Gyümölcspárlatokra előírt feltételek
Kertészkedés
Kertészkedés...
Hungarikumok