Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az ágyaspálinka többnyire kristálytiszta, a világossárgától az óaranyon
át egészen a dióbarnáig terjedő színárnyalatú szeszes ital. Színe,
illata, aromája, íze a felhasznált gyümölcsökre és fűszerekre jellemző,
enyhén édeskés. Alkoholtartalma 30-50 %.
A készítéséhez felhasznált alkohol lehet törköly- vagy gyengébb minőségű
gyümölcspálinka, esetleg finomszesz vagy brandy. Az ízesítéshez (azaz a
pálinkaágy készítéséhez) általában többféle gyümölcsöt, magot, levelet,
virágot használnak.
Balázs Géza A magyar pálinka című könyvében (1998) több olyan
pálinkatípust említ, amelyek méltán tekinthetők az ágyaspálinka
elődjének. A legrégebbi a rozsólis, amely fűszerekkel és gyümölcsökkel
ízesített szeszes ital (ros solis=napharmatfű,latin). Valószínűleg
népszerű ital lehetett, mert a 18. században egyre-másra alakultak a
rozsólisfőző üzemek.
A pálinkaágyat nagyobb, széles szájú üvegben vetik meg. A pálinkaágy
összetétele változó, a készítő egyéni ízlésétől és kreativitásától,
valamint a helyi hagyományoktól függ. Az „ágy” mennyisége, amelyről az
italt fogyasztás előtt lefejtik, a teljes térfogat 1/5 – ¼ része.
Az ágyaspálinkát sötét, hűvös helyen, jl ledugaszolva érlelik. Az
érlelés időtartama gyakran a készítő türelmétől függ, de minimálisa két
hét, nyári ágyás esetén 2-3 hónap, bár közben is megkóstolható.
Egyéb elnevezései: öreglegény-pálinka, gugyi.
|
|
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Tej-rekord
M Imre írta 2 hete a(z) Közérdekű fórumtémában:
Köszönjük, hogy ennyien kiálltatok a magyar erdőkért és ...
M Imre írta 2 hete a(z) Közérdekű fórumtémában:
5 percből 1 óra - A do-in kihívás, amire te is képes vagy! | ...
M Imre írta 3 hete a(z) Közérdekű fórumtémában:
WWF: Ma reggel támadás érte a petíciós oldalt. A 2022-es ...
M Imre írta 3 hete a(z) Közérdekű fórumtémában:
Mi nyílt levelet írtunk Bernadettnek, hogy 10.000 ...
Kiss István 4 hete új blogbejegyzést írt: Fagykár...
Kiss István 4 hete új blogbejegyzést írt: Méhpusztulás...
Kiss István 1 hónapja új blogbejegyzést írt: A parlagfű
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Gyümölcspárlatokra előírt feltételek
Kertészkedés
Kertészkedés...
Hungarikumok