Sokszor nevezünk bizonyos magyar szőlőket hungarikumoknak. Ezeket a
szőlőket valójában három csoportba lehet sorolni. Az első csoportba
tartoznak a régi autokton* tájfajták, amelyek ha úgy tetszik
„őshonosak”, amelyek csak itt teremnek nálunk - ilyen a Juhfark, a
Hárslevelű, a Furmint, a Kéknyelű, a Cirfandli, és sorolhatnám,
szerencsére sok van.
Sokszor nevezünk bizonyos magyar szőlőket hungarikumoknak. Ezeket a
szőlőket valójában három csoportba lehet sorolni. Az első csoportba
tartoznak a régi autokton (autokton: görögül auto khtóné = magából a
földből) tájfajták, amelyek ha úgy tetszik „őshonosak”, amelyek csak itt
teremnek nálunk - ilyen a Juhfark, a Hárslevelű, a Furmint, a Kéknyelű,
a Cirfandli, és sorolhatnám, szerencsére sok van. Aztán vannak fajták,
amelyek időközben váltak hungarikummá - például az Olaszrizling és
talán, a Szürkebarát is ide tartozik, mondjuk Badacsonyban. És vannak az
új fajták, amelyeknek van létjogosultsága, gondolok itt a Zeuszra, a
Vulkánoszra, és akár a Rózskőre is.
Mielőtt felmerülne a kérdés, mi a fene ez a Rózsakő, válaszolok: a
rózsakő egy nagy bazaltkő Badacsonyban, amely turisztikai látványosság
is lehetne, és az a legendája, hogy ha egy fiatal pár - normális esetben
egy fiú meg egy lány, legalábbis a hagyomány szerint - leül oda, akkor
egy éven belül házasságot kötnek. Vagy ha egy lány - háttal a Balatonnak
- leül a kőre, és erősen a fiúra gondol, az feleségül veszi, ami
mondjuk ki: szívás. Erről a Rózsakőről nevezték el a leánykori nevén
Badacsony 36-ra hallgató szőlőt, amely két autokton fajta - a Kéknyelű
és a Budai zöld - keresztezéséből jött létre, abból a célból, hogy
beporozza a Kéknyelűt, és nem mellékesen, figyelemre méltó a termése is
legyen.
A 90-es évek elején 0,2 hektár Kéknyelű volt Badacsonyban. Ez ma 40
hektár lett. Azt hiszem ez nagyságrendi változás. Ehhez kellettek olyan
emberek, akik palackozták is, mint Szeremley Huba úr, aki elsőként
ismerte fel milyen fontos egy borvidék arculatában, a csak ott termő,
régi, autokton fajta. Kiemelkedően magas kálium tartalma szinte
gyógyborrá teszi. Ma már egy badacsonyi pince sem engedheti meg magának,
hogy ne legyen Kéknyelűje, ha borturizmussal is akar foglalkozni.
Természetesen felmerülhet, hogy miért tűnt el ez a fajta, ha ilyen jó
tulajdonságokkal rendelkezik. Nemcsak a filoxéra-járvány volt a ludas - a
Kéknyelű régi problémája, hogy rosszul termékenyül. Maradjunk abban,
hogy funkcionálisan nővirágú, ne menjünk bele mélyebben, mert ez még
nincs teljesen tisztázva. Tehát az évjáratok többségében idegen virágpor
kell a termékenyüléséhez, mondhatnánk - a szőlők között szexuálisan
aberrált, hiszen a többi fajta ezt elintézi fajtán belül. A hagyományos
porzófajtája a Budai zöld volt, amivel a probléma az, hogy könnyen
rothad, és szinte minden évben kényszerszürettel kell leszüretelni,
alacsony mustfokkal. Az sem szerencsés, ha egy gazdának egy egész hónap
van a két szüret között - tudni kell, a Kéknyelű az egyik legkésőbben
beérő fajta. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a Budai zöld is
fennmarad.
A másik kedvencemről, a Bakatorról nem sokat tudok, megkockáztatom,
senki sem tud sokat igazán. Valamikor régen, a filoxéravész előtt, igen
elterjedt volt itt a Balaton-felvidéken is, de még utána is, de aztán
teljesen kiszorult a termelésből. Ő valóban csak kis fajta-gyűjteményben
élte túl ezt az időszakot. Szeremley úrnak volt az a merész ötlete,
hogy megpróbálja ezt a fajtát felszaporítani és bevezetni, génbanki
anyagokból szedték össze a vesszőket több év alatt. Ez nem is egy fajta,
ez fajta csoport, mint például a pinot fajta csoport - ahol van Pinot
blanc, Pinot gris (ez a szürkebarát) és Pinot noir. A Bakator ugyanilyen
- egyesek szerint négy színváltozata van - a fehér, a tüdő-színű, a
piros, és a kék, de kiderülni látszik, hogy a fehér és a tüdő-színű egy
növény, csak változhat a színe, hogy miért, és milyen sűrűn, azt már -
még - senki sem tudja. A kékből készül a vörösbor, a többi fehéret ad,
és egyelőre úgy tűnik ez a jelentősebb, nagyobb az állomány.
Nagyon fontosnak tartom, hogy minden borvidékünknek tulajdonképpen
megvan a maga hungarikumja, de nem tartanám szerencsésnek, ha fejetlenül
mindenki „ősi” fajtákat telepítene. Nem jó a borvidéknek, ha túl sok
fajta van jelen.
A mi régiónkra a fehérbor a jellemző. Hogy melyik borvidékünkre, melyik hungarikum „illik”, ha szabad így fogalmaznom?
Nézzük Badacsonyt. A Kéknyelűről, Budai zöldről, Bakatorról beszéltünk.
Az Olaszrizling regionális fajta, a közmondás úgy tartja „olyan, mint a
jó feleség, nem csillog, nem villog, de jó vele élni”. Itt Badacsonyban
rácáfol a közmondásra, itt bizony tud csillogni! A különleges minőségű,
kései szüretelésű-, aszú- és jégbor tételek bizonyítják ezt. De
Balaton-felvidéken, Füreden, Csopakon is nagy formátumú tud lenni. A
Szürkebarát mindenki számára elsősorban badacsonyi. És itt vannak az új
trónkövetelők is - a Zeusz, a Rózsakő és a Vulkánosz.
A somlói-borvidéken is jelen van az, aminek ott kell lennie - a Furmint,
a Hárslevelű, a Juhfark, és természetesen az Olaszrizling, amit - jut
eszembe - ideje lenne már Nemes rizlingnek hívni, hiszen mód van rá. Ez
egy regionális fajta, minden borvidékünkön jogosultsága van, és már
régen nem olasz, inkább nemes. Kiemelném még a Pintest, ő a Balaton
melléki borvidéken van jelen, Veres János pincészetében, és talán a
Királylánykát, a balatonboglári borvidéken. Ennyi hungarikum, ennyi
borvidéken - tulajdonképpen elég is. Ebben a kérdésben nincs okunk
panaszra.
Kapcsolódó hírek:
Juhfark...
Figyeljen a mustgáz veszélyre...
Szőlészet-borászat
Amit a talaj el tud mondani a borról…