A
paradicsom őshazája az Andokban van, Mexikóban háziasították, először
1523-ban hozták át Európába. Több, mint 200 évig csak Olaszországban
fogyasztották. Angliában például dísznövényként tartották "love apple"
néven. Sokáig mérgezőnek vélték, ezt a kétséget őrzi a 18. századból
eredő, ma is használt latin elnevezése, a Lycopersicon esculentum -
ehető farkasbarack.
A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Csak azért főzzük,
hogy télen is legyen mihez hozzányúlni, ha megkívánunk egy kicsit
savasabb ételt. Ahhoz sem kell nagy rábeszélés, hogy megigyunk egy pohár
paradicsomlét. Ha belegondolunk abba, hogy a kóla és a többi szénsavas
ital mennyire megcsapolja a testünk ásványtartalmát, akkor itt van egy
páratlan üdítőital számunkra.
A paradicsomlé magas tápértékét bizonyítja, hogy Nyugat-Európában és az
Egyesült Államokban a paradicsomlé drágább, mint a déligyümölcs-kivonat.
A paradicsom-sűrítménynek is igen magas a tápanyagtartalma, ugyanis a
paradicsomlevet csökkentett nyomásnál 100 °C-nál alacsonyabb
hőmérsékleten sűrítik be, így vitamintartalmának nagy részét a
feldolgozási eljárás után is megőrzi.
Sokoldalú felhasználhatósága mellett vitaminokat, ásványi anyagokat
tartalmaz (karotin, B1-, B2, C-vitamin, nikotinsav, kálium, magnézium,
kalcium, vas, foszfor, cukor, citromsav, almasav, stb.). A karotin
létfontosságú táplálóeleme az emberi szervezetnek, és ebből a frissen
szedett paradicsom 1,6 mg százalékot tartalmaz, C-vitaminból az apróbb
paradicsomban több van, mint a nagyobb bogyókban.
Kedvező hatásai:
Elősegíti a szervezet feljődését és az izmok erősödését.
Tartalmának köszönhetően megtisztít és erőt ad, káliumtartalma
méregteleníti a szervezetet, kitisztítja a sebeket nemcsak belsőleg, de
külsőleg is hat.
Antioxidáns és rákellenes táplálékunk, a benne található bioflavon a
lycopene, ami kimondottan rákellenes anyag. Minél több ilyen anyag van a
szervezetünkben, annál kisebb a kockázat a rákos megbetegedésre. Ez a
karotinfajta ugyanis sokkal ellenálóbb a szabadgyökök ellen, mint a
sárgarépa karotinja. Ez különösen a prosztata rák ellen hatékony.
A paradicsomban jelen lévő A, C és E vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök pusztító munkájától.
Jó hatással van az egész testre, leginkább a májra, valamint a mellékvese működésére.
A vitamin tartalmának köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer
működésére, hatékonyabbá válnak a T sejtek a test védelmi erejében.
Rendkívül jól hat a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában.
Hidratáló hatása van, a bőr feszességét, rugalmasságát fokozza.
Színtelenít, tehát szeplős, májfoltos arcra is javasolható.
A likopin szerepe
A karotinoidok egészségmegőrző, betegségmegelőző hatásait régóta jól
ismerjük. A szakirodalomban az utóbbi időkben részletesen ismertettek
egy olyan karotinoidot, amely igen erőteljes antioxidáns, vagyis
szabadgyök-megkötő tulajdonságú. Ez a likopin, ami egyes zöldségek,
gyümölcsök piros színéért felel. A legnagyobb mennyiségben a paradicsom
tartalmazza. A legtöbb karotinoid, így a likopin is az érés fázisában
halmozódik fel. A zöld bogyók likopintartalma alig éri el az 1 mg/100
g-os értéket, amely az érés során 6-16 mg /100 g-is is megnőhet
A likopin hőhatásra és oxidációra érzékeny. Paradicsomsűrítményekből
sokkal jobban felszívódik, mint magából a paradicsomból. Ennek részben
az az oka, hogy a sűrítményekben lévő likopin már nem a növényi sejtek
zárt belsejében van megkötve, hanem szabadon található, másrészt a
feldolgozás során sokkal jobban felszívódó kémiai módosulatokká alakul.
Már régóta tudjuk, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek
körében alacsonyabb a rákos megbetegedések előfordulása. A jeruzsálemi
Héber Egyetem kutatói kimutatták, hogy a paradicsom színanyagát adó
növényi festék, a likopin el tudja pusztítani a szájüregi laphámsejteket
mesterséges sejttenyészetben.
A magas likopin tartalmú élelmiszerek fogyasztása és a nyomában
kialakuló nagy likopin vérszint hatására jelentősen csökken a
prosztata-, a tüdő és a gyomorrák kockázata, és hasonló, de gyengébb
összefüggés körvonalazódik a a hasnyálmirigy-, a vastagbél-, a
nyelőcső-, a szájüregei-, az emlő- és a méhnyakrák esetében is.
A Harvard Egyetem kutatói egy 48 ezer férfi bevonásával hat éve futó
vizsgálatban ki tudták mutatni, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente
legalább tíz alkalommal ettek olyan ételt, amely paradicsomot vagy
paradicsomszószt tartalmazott, 45 %-kal kisebb eséllyel alakult ki
prosztatarák. Akik hetente 4-7 alkalommal ettek paradicsomos ételt,
azoknál a tumor kialakulásának esélye további 20%-kal alacsonyabb volt,
mint a kontrollcsoportnál.
A likopinnek előnyös szerepet tulajdonítanak a szív- és érrendszeri
betegségek megelőzésénél is. Tudjuk, hogy a szívbetegségek egyik fő oka
az érelmeszesedés, ezért ennek megakadályozása kulcsfontosságú a
megelőzésben. Az antioxidánsok képesek arra, hogy lassítsák az
érelmeszesedés folyamatát, mert gátolják a sejteket károsító oxidációs
folyamatokat, konkrétan a kis sűrűségű lipoproteinek esetében. A John
Hopkins Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a dohányosok, akiknek
a szervezetében kevés a karotinoid, fokozott kockázattal néznek szembe a
szívbetegségek szempontjából. A litván és svéd lakosság körében végzett
vizsgálatok pedig összefüggést találtak a vér alacsony likopinszintje
és a koszorúér állapota között. Egy harmadik kutatás 10 európai országra
terjedt ki; ennek végkövetkeztetésa az volt, hogy az alacsony
antioxidáns szint növeli az akut szívbetegség kockázatát.
A likopin és más karotinoidok, valamint az E-vitamin bevitele
megakadályozza az úgynevezett "rossz" (vagyis az LDL) koleszterin
oxidációját. A torontói egyetem kutatói úgy találták, hogy azoknak az
embereknek a vérében, akik egy héten át paradicsomlét, spagettiszószt és
likopin-koncentrátumot fogyasztottak, a likopin szintje kétszeresére
nőtt. Bár a koleszterinszintben nem mértek változást, az oxidált LDL
koleszterin szintje jelentősen alacsonyabb volt a likopinbevitelben
részesülteknél. A kutatók javaslata szerint a megszokott étkezésünkben
szereplő zöldségek és gyümölcsök mellett napi egy pohár paradicsomlé,
esetleg paradicsomleves vagy négy evőkanálnyi ketchup mindenképpen
hasznos lehet.
A karotinoidok, elsősorban a luetin, zeaxantin és likopin szerepét a
szürke hályog megelőzésének tekintetében is megvizsgálták.
Megállapították, hogy a karotinoidok csökkentik a szürke hályog
kockázatát, elsősorban azzal, hogy védik a szemlencsét a szabad gyökök
okozta károsodástól.
A cukorbetegségnek két formája ismert. Az I. típusú cukorbetegség (IDDM)
inzulinfüggő, míg a II. típusú (NIDDM) nem inzulinfüggő. Az előbbit
autoimmun-betegségnek tartják, amelynek jellemzője, hogy a hasnyálmirigy
inzulint termelő béta-sejtjei sérülnek, és ennek következtében vagy
kevés az inzulin termelése, vagy egyáltalán nem történik meg. Az I.
típusú diabéteszben szenvedőknek minden nap inzulin-injekciókra van
szükségük az életben maradáshoz. Ez a betegség elsősorban gyermekeknél
és fiatal felnőtteknél alakul ki. A II. típusú diabétesz jóval
gyakrabban fordul elő: minden tíz cukorbetegből kilenc ilyenben szenved.
Későbbi életkorban alakul ki és gyakran társul az elhízáshoz. Ebben az
esetben a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint, ám a szervezet nem képes
azt hatékonyan felhasználni, emiatt megnő a vércukor szintje.
A legújabb kutatások szerint a szabad gyökök romboló hatása az
inzulinfüggő folyamatokban is érvényesül. Mivel a likopin az egyik
legerősebb antioxidáns, feltételezik, hogy bevitele javítja az inzulin
hasznosulását is, fékezve a glükóz-intoleranciát. Megvizsgálva az
antioxidánsok hatását, azt találták, hogy a II. típusú cukorbetegségben
szenvedők esetében közülük egyedül a likopin és a béta-karotin fejtett
ki jótékony hatást. Más kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a
vérben lévő karotinoidok szintje fordítottan arányos az éhgyomori
inzulinszinttel. További érdekesség, hogy cukorbetegeknél eleve
alacsonyabb szérumlikopin- és béta-karotin-értékeket mértek, mint
egészséges embereknél.
Kapcsolódó hírek:
Paradicsom nap
Kertészkedés
Kertészkedés...
Gyümölcs mitoszok