Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mi a GMO és a GM élelmiszer?
Az ezidáig engedélyezett GM élelmiszerek GM növényeket tartalmaznak
vagy azokból állnak vagy azokból állították elő. GM állatot az Európai
Unióban eddig még nem engedélyeztek, de ilyen kísérletek világszerte
folynak.
Hogyan határozzák meg az emberi szervezetre gyakorolt lehetséges kockázatokat?
A GM élelmiszerek biztonságának értékelésékor általánosan a következőket vizsgálják:
Melyek a humán egészséget érintő főbb aggályok?
Noha az elméleti viták sok szempontot érintenek, a három legfőbb
kérdés: allergiás reakció kiváltása (allergenitás), géntranszfer,
átkereszteződés.
Allergenitás. Általánosságban elmondható, hogy ellenzik a közismerten
allergén élelmiszerekből gének átvitelét, amíg nem bizonyítják be, hogy
a transzgén által kódolt fehérje nem allergén hatású. Míg a
hagyományos élelmiszerek allergiát kiváltó hatását nem vizsgálják,
addig az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az
Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokollokat dolgozott ki a GM
élelmiszerek tesztelésére. A piacon jelenlévő GM élelmiszerekkel
kapcsolatban nem tapasztaltak allergén hatást.
Géntranszfer. Problémát jelenthetne a GM élelmiszerekből a géntranszfer
(módosított gének átvitele) az élelmiszert elfogyasztó szervezetének
sejtjeibe vagy az emésztőrendszer baktériumaiba, amennyiben az átvitt
genetikai anyag káros hatást gyakorolna az emberi egészségre. A
transzfer lehetősége kicsi. Ez különösen antibiotikum rezisztenciát
kódoló gének esetében lenne fontos, de ezek alkalmazását már
betiltották.
Átkereszteződés. Közvetett hatást gyakorolhat az élelmiszer-biztonságra
és az élelmezés-biztonságra a GM növények egyes génjeinek áramlása a
hagyományos terményekbe vagy a természetben előforduló rokon fajokba,
valamint a hagyományos és a GM termények keveredése. A kockázat valós,
erre utal az az eset is, mikor az USA-ban emberi fogyasztásra szánt
kukorica termékekben nyomokban kizárólag takarmányozásra engedélyezett
kukorica fajtát mutattak ki. Számos országban különböző stratégiákat
dolgoztak ki a keveredés lehetőségének csökkentésére, ilyen például a GM
növények és a hagyományos növények termesztési területének teljes
elkülönítése. Ezért különösen fontos a nyomonkövethetőség.
Az Európai Parlament és a Tanács 1830/2003/EK rendelete szerint
nyomonkövethetőség, annak lehetősége, hogy a GMO-kat vagy a GMO-ból
előállított termékeket az előállítási és értékesítési láncokon
keresztül, forgalomba hozataluk minden szakaszában követni lehessen.
A GMO-ból előállított termékek forgalomba hozatalakor a piaci szereplők
gondoskodnak arról, hogy a következő információkat írásban átadják
azon piaci szereplőnek, aki a terméket átveszi:
Mit takar a környezeti kockázatértékelés?
A környezeti kockázatértékelés egyaránt figyelembe veszi a GMO-t, és a
GMO környezetre gyakorolt lehetséges hatását is. A becslés során
értékelik a GMO tulajdonságait, a környezetre kifejtett hatásait és
stabilitását egyesítve a kibocsátás helyszínének ökológiai
jellemzőivel. Az értékelés mindemellett kiterjed a nem várt hatások
vizsgálatára, melyeket az új gén bevitele eredményezhet.
Melyek a környezetet érintő főbb aggályok?
A felmerülő aggályok között szerepel: a génszökés, a transzgén
lehetséges bekerülése a vad populációkba, a gén aktív marad a GMO
betakarítása után, a nem cél szervezetek érzékenysége a géntermékre
(pl. rovarok, melyek nem kártevők), a gén stabilitása, más növények
életterének csökkenése beleértve a biodiverzitás csökkenését,
vegyszerek nagyobb mértékű alkalmazása a mezőgazdaságban. A GM növények
környezeti biztonsági szempontjai a helyi viszonyoknak megfelelően
nagymértékben változnak. A jelenlegi vizsgálatok a hasznos rovarokra
gyakorolt lehetséges káros hatásra, a rezisztens rovarok gyorsabb
kialakulására, új növényi kórokozók lehetséges kifejlődésére, a növények
sokféleségét és a vadvilágot illető lehetséges káros következményekre,
egyes esetekben a vetésforgó ritkább alkalmazására és a gyomirtószer
rezisztencia gének más növényekbe való átjutására irányulnak.
Biztonságosak a GM élelmiszerek?
Általános kijelentéseket nem lehet tenni a biztonságot illetően, mivel
ez esetfüggő, az adott GM élelmiszertől függ. A nemzetközi piacon
jelenlévő GM élelmiszerek esetében elvégezték a kockázatbecslést és úgy
találták, hogy nem valószínű, hogy azok az emberi egészségre bármiféle
kockázatot jelentenének. Azokban az országokban, ahol az átlag
lakosság fogyasztott ilyen engedélyezett élelmiszereket, nem
tapasztaltak semmilyen káros hatást az emberi egészségre. A GM
élelmiszerek biztonságosságának megítélésében a FAO/WHO Codex
Alimentarius elvein alapuló folyamatos kockázatbecslésnek és a piacra
kerülést követő nyomonkövethetőségnek kell alapul szolgálnia.
Milyen GM élelmiszerek kaphatók a nemzetközi piacon?
Világszerte a legnagyobb mennyiségben termesztett GM növények a
következők: szója, kukorica, gyapot, repce. A megváltoztatott
tulajdonságok között a három leggyakoribb a rovarokkal szembeni
ellenállóság, vírusfertőzésekkel szembeni rezisztencia és tolerancia
egyes gyomirtószerekkel szemben.
A nemzetközi piacon jelenlévő GM termékeknél alkalmaztak kockázatbecslést?
Igen, ezeknél a termékeknél az egyes nemzeti hatóságok végezték el a
kockázatértékelést. Ezek a különböző értékelések ugyanazokat az
alapelveket követik, mint például a környezeti és a humán egészségügyi
kockázat becslése. Az eddig elvégzett alapos elemzések nem jeleztek
kockázatot az emberi egészségre nézve.
Forrás: Fact Sheet - WHO Answers Questions About Biotechnology Foods
A MÉBiH tájékoztatója a géntechnológiai tevékenység szabályozásáról
|
|
Kiss István 6 napja új blogbejegyzést írt: Hungarikumok...
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Az Év fája
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Pasztinák
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A kutya
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Kutatók Éjszakája
Drónok
Állati genetika
Ökológiai gazdálkodás