Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Húsevés nélkül az élet...
Mind többen és egyre hangosabban állítják, hogy ha nem ennénk húst,
megmenthetnénk a Földet. A globális felmelegedés problémájának megoldása
azonban korántsem ilyen egyszerű.
Az elfogyasztott takarmánynak csupán tíz százaléka hasznosul, azaz alakul át hússá, tejjé vagy tojássá.
Míg a New Scientist magazin egy korábbi cikkében egyértelműen kevesebb
hús fogyasztását javasolta az ökológiai lábnyom csökkentésére, egy
július közepén megjelent átfogó anyagában már árnyaltabban, és több
szempontot vizsgálva értékeli a problémát.
Sokan vélik úgy, hogy a húsmentes táplálkozás lenne a legjobb megoldás a
globális felmelegedés csökkentésére. Annett Pinner, az angol
Vegetáriánusok Társaságának elnöke is úgy gondolja, hogy a táplálkozás
környezetre kifejtett hatásának mérsékléséhez a vegetáriánus (húsmentes)
vagy vegán (hús- és tejtermékmentes) táplálkozásra való átállás
jelentené a leghatékonyabb megoldást.
Ez tényleg ilyen egyszerű lenne? Nos, képzeljük el, hogy a világon
hirtelen mindenki úgy dönt, hogy többé nem eszik húst, tejet és tojást.
Milyen hatással lenne ez a mezőgazdaságra, a környezetre és a
társadalomra? Az eredmény megdöbbentő!
2008-ban az emberiség 280 millió tonna húst, 700 millió tonna tejet és
1,2 milliárd tojást fogyasztott el az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági
Szervezetének (FAO) jelentése szerint. A környezet szempontjából ennek
hatalmas ára volt, hiszen mindenfajta mezőgazdasági tevékenység
környezetkárosítással jár. Gondoljunk csak a termőterületek vagy legelők
kialakítása miatt kivágott fákra, az öntözéshez elhasznált vízre, az
állattartó telepeken keletkezett trágyára, a gépek
üzemanyag-fogyasztására, a kipermetezett növényvédő szerekre,
műtrágyákra. A mezőgazdaság önmagában több üvegházhatású gázt termel,
mint a személyés teherszállítás, ráadásul számos további gondot is okoz,
például a talaj nitrogénszennyezését, vagy erózióját.
A legtöbb kárt az állattenyésztés okozza. Egyrészt az állatok megeszik
az emberek élelmezésére használható gabonát, úgy, hogy az elfogyasztott
takarmánynak csupán tíz százaléka hasznosul, azaz alakul át hússá, tejjé
vagy tojássá. Csak emiatt jóval több gabonát kell termelnünk, mint
amire egyébként szükségünk lenne. A mezőgazdaságban világszerte tartott
állatok a megtermelt gabona durván harmadát fogyasztják el. Tehát egy
vegán világban a ma használt termőföldek alig kétharmadára lenne
szükség. Miután a hús és a tej az emberek által felvett energia 15
százalékát adják, ezek elhagyása miatt mégis több gabonát kéne
fogyasztanunk. Mindent összevetve azonban vegán étrend mellett 21
százalékkal (3,4 millió négyzetkilométer, nagyjából egy Indiának
megfelelő terület) kevesebb termőföldre lenne szükségünk. Ennek persze
hatalmas környezeti hatása lenne.
Allison Leach, a Virgina Egyetem környezetkutatója kiszámolta, ha
egyetemén mindenki felhagyna a húsfogyasztással, ez az egyetem
nitrogénlábnyomát (az összes emberi tevékenység során a környezetbe
juttatott nitrogén mennyiségét) 27 százalékkal csökkentené. Ez főként a
műtrágyahasználat és a trágyával a környezetbe kijutó nitrogén
mennyiségének csökkenéséből adódna. Ha mindenki kiiktatná étrendjéből a
tejtermékeket és a tojást is, az az egyetem nitrogénlábnyomát már 60
százalékkal csökkentené.
Az állattenyésztés azonban nem csupán nitrogénnel terheli a környezetet.
Csak az Egyesült Államokban az állattenyésztés felelős a talajerózió 55
százalékáért és a növényvédőszer-használat 37 százalékáért. Az
előállított antibiotikumok felét állatokkal etetik meg, sok esetben a
takarmány normális összetevőjeként. Ráadásul a haszonállatok – főként a
kérődző szarvasmarhák és juhok – üvegházhatású gázokat bocsátanak ki,
leginkább az igen agresszív metán formájában. Mindent összevetve, az
állattenyésztés az összes üvegházhatású gázok kibocsátásának 18
százalékáért felelős (széndioxid-egyenértékben kifejezve), derül ki egy
2006-os FAO jelentésből. A haszonállatok számának csökkentése tehát
jelentősen hozzájárulhatna a globális felmelegedés mérsékléséhez.
Ám a hogyan kérdésre már nem ilyen egyszerű a válasz. Igaz, hogy a
legtöbb haszonállat ma olyan gabonát kap takarmányként, ami emberi
fogyasztásra is használható lenne, ám ennek nem kellene így lennie. Az
emberi történelem legnagyobb részében a marhák, birkák és kecskék olyan
területeken legeltek, amelyek alkalmatlanok voltak mezőgazdasági
művelésre, így a számunkra ehetetlen füvet alakították hússá és tejjé.
Még ma is a kecske- vagy a birkanyáj a legjobb lehetőség az értéktelen
területek hasznosítására. Egy olyan világban, ahol egymilliárd embernek
nem jut elegendő élelem, az ilyen területek mezőgazdasági termelésből
való kiiktatása csak az éhezést fokozná. Mi több, a félsivatagos vagy
hegyvidéki területeken a legeltetés kisebb talajeróziót okoz, mint a
növénytermesztés.
Ne feledkezzünk meg a sertésekről és a szabadon kapirgáló „boldog”
tyúkokról sem, amelyek takarmányozásához szintén nem feltétlenül kell
gabona. Tara Garnett, az angol Food Climate Research Network vezetője
egyszerűen hasznos szemétládának nevezi ezeket az állatokat, amelyek az
ehető háztáji hulladékért és a természetben fellelhető élelemért cserébe
húst adnak.
Nem mellékes az állatimelléktermékek kérdése sem. A húsmentes világban
évente 11 millió tonna bőrt és kétmillió tonna gyapjút kellene valamivel
pótolni. Sok gazdának a trágya pótlása is gondot okozna, bár ma már az
állati trágyák használata kisebb jelentőségű, mint régebben.
Még a legszenvedélyesebb vegetáriánusok is elismerik, hogy a tejtermék,
sőt akár a hús is fontos élelem a szegényebb országokban. Bár
kétségtelen, hogy a húsfogyasztás mérséklése környezetvédelmi előnyökkel
járna, nem árt óvatosan fogalmazni, amikor azt javasoljuk, hogy az
egész világ legyen vegetáriánus – figyelmeztet Pinner. A szegény
országokban élő milliárdnyi ember számára egy vagy két állat jelenti az
egyetlen reményt az extra bevételre vagy a szegényes étrend némi állati
fehérjével való kiegészítésére.
Akkor mindenki „csak” vegetáriánus legyen, ne pedig vegán? Végül is a
tejtermék és a tojás is viszonylag hatékonyan előállítható állati
fehérje. Sajnos azonban a csak lacto-ovo állattenyésztés a gyakorlatban
nem működik. Nem lehet hús nélkül tejet előállítani. A tejelő teheneknek
csak borjadzás után van tejük, és utódaiknak csupán fele nőstény. Bár
sok vegetáriánus morális okokból nem akarja elpusztítani és megenni a
bikákat, vagy a „nyugdíjazott” teheneket, még sincs elfogadható érv
ennyi hús „elpocsékolására”. És ez a tojástermelő tyúkokra is igaz.
Mindent egybevetve, bár a húsmentes világ papíron jól néz ki, egyelőre
utópia. Nem is az a fő kérdés, hogy eszünk-e húst, hanem inkább az, hogy
mennyire van szükségünk, és ezt a mennyiséget hogyan termeljük meg.
Ahogy egy ország gazdasági helyzete javul, nő lakosainak húsfogyasztási
igénye, ezért várhatóan a világ húsfogyasztása továbbra is növekedni
fog. 1980 és 2002 között a fejlődő országokban az egy főre jutó éves
húsfogyasztás 28 kilogramm volt, 2030-ra ez a számítások szerint 37
kilogrammra emelkedik. És ez még mindig fele annak a mennyiségnek, amit
egy fejlett országban élő lakos fogyaszt! Egy nyugati országban 2002-ben
nyolc százalékkal több hús fogyott fejenként és évente, mint 1992-ben.
Ha figyelembe vesszük, hogy a világ népessége nő, az ENSZ becslése
szerint 2050-re a világ lakosságának több mint kétszer annyi húsra lesz
szüksége, mint ma. Ez környezetvédelmi szempontból kész katasztrófa.
Ilyen forgatókönyv mellett azt kell elérni, hogy a lehető legkisebb
környezetkárosítás mellett termeljük meg a legtöbb húst. Ez valószínűleg
kevesebb, idilli legelőn tartott marhát és juhot, és több, nagy
egyedsűrűségű állattenyésztő telepen tartott állatot, főként csirkét
jelent. Ennek legfőbb oka az, hogy a legeltetés nem elég hatékony: a
legelőn vándorló állatok sok energiát „pocsékolnak el”, és lassabban
nőnek, mint az intenzív állattenyésztésben tartott társaik, emiatt több
metánt bocsátanak ki teljes élettartamuk alatt. Egyes számítások szerint
egy amerikai legelőn tartott szarvasmarha évente 50 kilogramm metánt
bocsát ki, míg intenzíven tartott társa csupán 26 kilogrammot. Ám még
egy intenzíven tartott szarvasmarha is kevésbé hatékony hústermelő, mint
egy „ipari” disznó vagy csirke. Bár nagy mennyiségű gabonaalapú
takarmányt fogyasztanak, és emiatt közvetlenül az emberekkel
versengenek, nagy hatékonysággal alakítják hússá a takarmányt, miközben
metántermelésük elhanyagolható. Emiatt környezetvédelmi költségük
alacsony.
A dán Bo Weidema fenntartható fejlődés konzulens szerint egy kilogramm
csirkehús előállítása 3,6 kilogramm CO²-nek megfelelő üvegházhatású
gázok kibocsátásával jár együtt, egy kiló disznóhúsé 11,2 kilóval, egy
kiló marhahúsé pedig 28,1 kilóval. Persze az ilyen intenzív
állattenyésztés hatalmas mennyiségű trágya tárolását követeli meg.
Elméletileg – és növekvő mértékben már a gyakorlatban is – az így
keletkezett trágya egyre nagyobb menynyiségét alakítják biogázzá, majd
elektromos árammá. Ha csak az USA-ban az állattenyésztésben keletkezett
összes trágyát ily módon hasznosítanák, az az üvegházhatású gázok
kibocsátását évente százmillió tonnával csökkentené, ez pedig az áram
előállításból adódó kibocsátás négy százaléka. Megfelelő ösztönzőkkel az
intenzív gazdaságok környezetkárosítását a maiénál sokkal kisebb
mértékűre lehetne szorítani.
További lehetőség lenne, ha az állattenyésztést az ökoszisztéma részének
tekintenénk. Tara Garnett egy olyan világot képzel el, ahol az állatok
visszakerülnek eredeti helyükre, visszakapják eredeti szerepüket: újra
hulladékhasznosító „egységek”, amelyek maradékokat esznek és
mezőgazdasági termesztésre alkalmatlan területeken legelésznek. Igaz,
hogy az állatonkénti metánkibocsátás nőne, ám a teljes kibocsátás a
kisebb állatlétszám miatt összességében csökkenne. A kevesebb állat
persze kevesebb húst jelentene, ám, hogy mennyivel kevesebbet, ezt ma
még senki nem tudja. Garnet úgy véli, a világ összes hústermelésének
nagyjából fele származik intenzív állattenyésztő telepekről. Az
ökológiai megközelítés persze ilyen gazdaságokat nem engedélyezne. A
maradék 50 százaléknyi hús olyan gazdaságokból származhatna, ahol az
állatok kizárólag mezőgazdasági szempontból értéktelen területeken
legelésznek, valamint olyan gazdaságokból, ahol az állatok
gabonatermesztési és malmi hulladékot és egyéb maradékot esznek.
Egy ilyen világhoz sok mindennek változnia kellene. Elsősorban azoknak
kellene kevesebb és főként más típusú húst enniük, akik a fejlettebb,
húsfaló országok lakói. Vajon hajlandóak lennének hetente csak egyszer,
esetleg kétszer enni húst? Valószínűleg a többség ma még nem lenne erre
kapható. Miután a húselőállítás növekedése együtt jár az erdőirtás, a
talajerózió és vízszennyezés, valamint az üvegházhatású gázok
kibocsátásának növekedésével, és már ma is vannak néhányan, akik emiatt
tudatosan kevesebb húst esznek, a változás mégsem elképzelhetetlen. (Oravecz E, Nsz)
|
|
Kiss István 17 órája új blogbejegyzést írt: Öntözésfejlesztési pályázat
Kiss István 6 napja új blogbejegyzést írt: Fesztiválok...
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Legszennyezőbb országok
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Növényvédelmi Szövetség...
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Szőlészet-borászat
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Halfogyasztás
A vágósertés ára
Ősgabonák szerepe
Vadhús...