Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Pálinkás jó reggelt!
A XV. században működő sernevelőházak és a pálinkafőzdék együtt
működtek. Comenius Sárospatakon írt "Orbis sensualium pictus" című
munkájában már bemutatja a pálinkafőzés eszközeit is. Maga a főzés
földesúri előjog volt, a paraszti főzést ezért korlátozták. Tilalmak is
megfogalmazódtak a pálinkafőzéssel kapcsolatban. Tiltották a
kenyérgabona felhasználását főzés céljaira, és az istentiszteletek
idején is tilos volt a főzés.
A XVI. századig az égetett szesz gyógyszernek számított. A gyógyszer
szerepét igazolja az európai terminológiában az aqua vitae (az élet
vize) és az aqua vini megnevezések, s ennek változatai a különböző
nyelvterületeken.
A pálinka égetett szeszes ital.
-szárított árpamaláta - whisky
-cukornádmelasz - rum
-bor - konyak
-érett gyümölcs - pálinka
A világon számtalan helyen készítenek gyümölcspárlatot, közülük a két leghíresebb az olasz grappa és a francia calvados.
E főzet a miénk, magyaroké. Úgy nemzeti sajátosságunk, mint a tokaji
aszú, a pirospaprika, vagy a téliszalámi. Tiszteljük meg magunkat,
környezetünket s e kincset azzal, hogy fogyasztását soha nem visszük
túlzásba.
|
|
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Hungarikumok...
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Az Év fája
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Pasztinák
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A kutya
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Hungarikumok
Pálinkakínálás...
Ágyaspálinka
Alma...