Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A borkereskedelem alakulása
Nagyításhoz kattintson a képre
A régészeti kutatások azt bizonyítják, hogy a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia (a
mai Törökország,
Irán és Örményország területe), onnan került Európába. A Kárpát-medence
területén a rómaiak már a honfoglalás előtt is termesztettek szőlőt. A
szakértők megkülönböztetnek óvilági stílusú és újvilági stílusú
borokat. Ezeket a földrajzi és a kémiai paramétereik, az érzékszervi
jellemzőik, a technológiai és a piaci hátterük különbözteti meg
egymástól. A szőlőművelés, a bor, a borászat, a borkóstolás számtalan
szakkifejezése, a borral kapcsolatos szólások és irodalmi alkotás a
magyar kultúra és irodalom
része. Ízére, zamatára (bukéjára, borillatára, borízére) sok-sok
kifejezés él a magyar nyelvben: száraz, fanyar, éles – édeskés; kemény –
lágy; könnyű levegő-ízű, üres, vékony, nyúzott, nyújtott, hosszú –
nagy, nehéz, zsíros, olajos, gömbölyű, testes, kövér, gazdag, bársonyos,
óízű, tiszta, harmonikus, gerinces, galléros, tüzes, kész; nyers,
zöldízű, savas, karcos, törött, pirkadt, poros, tükrös, opálos,
kesernyés, egérízű, seprőízű, földízű, fátyolos, fáradt, főttízű, faízű,
avas, rókaízű (direkt termő).
A bor minősége lehet még fordult, zákányos (üledékes, zavaros,
nyálkás), nyárlott, nyáras, nyáros, nyárjas, nyúlós, búsult bor),
állott, pennyedt, színehagyott.
A bor kóstolása egy érzékszervi elemzés, amikor a bort látással,
szaglással és ízleléssel elemzik megismerési, értékelési céllal. A
borbírálat azzal a szándékkal történik, hogy tárgyilagos leírást,
minősítést és értékmeghatározást készítsenek. Például az érzetek közé
sorolják a bor testességét a borbírálók, amelynek egyformán fontos
komponense az alkohol és a szárazanyag tartalom. Bármelyik összetevő
hiánya esetén a bort vékonynak, laposnak minősítik.
videó: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=KVCjiRIfMjs
|
|
Kiss István 1 napja új blogbejegyzést írt: Szőlészet-borászat
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Hungarikumok...
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Az Év fája
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Pasztinák
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...
Kiss István 4 hete új blogbejegyzést írt: A kutya
Kiss István 4 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A szőlő-bor ágazat fejlesztése
Szőlészet-borászat
Amit a talaj el tud mondani a borról…
Mustgáz...