Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Méltatlanul elfeledett ősi gabonafélénk, ami a hajhullástól kezdve az immunerősítésig számos betegségben lehet segítségünkre.
A köles (Panicum miliaceum) a kőkorszak óta termesztett, méteresre növő,
élénkzöld fűféle. Kínában az első kölestermesztésre vonatkozó adatok az
i.e. 7000-5000 közötti időszakra tehetők, de eredeti őshazája
valószínűleg India. Fogyasztása a kenyérgabonák megjelenésével a 18-19.
században szorult háttérbe Európában, a Föld népességének harmada
azonban a mai napig alapélelemként fogyasztja.
A pázsitfűfélék családjába tartozik, melegigényes, szárazságtűrő, szinte
bármilyen talajon megterem. Bojtos gyökérzete mélyre hatoló, szára
jellegzetes szalmaszár, levelei még éréskor is zöld színűek. Virágzata
sűrű, elágazó, bugájában apró fehér, sárga, narancssárga színű vagy
barna, kb. 2 mm átmérőjű szemek fejlődnek.
A köles sok kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, kénben, foszforban is,
és nem elhanyagolható vas-, magnézium-, kálium-, cink stb. tartalma
sem. Ez az ásványi anyagokban való gazdagság indokolja, hogy fogyasszuk
minél gyakrabban, hiszen a köles erősíti az immunrendszert, a kovasavak
pedig az érfalakra, a kötőszövetekre, a hajra és a körmökre vannak jó
hatással. Fluortartalmának köszönhetően segít megerősíteni a
fogzománcot, megelőzi a fogszuvasodást. Kölesben gazdag étrend mellett a
gyulladásos állapotok (pl. hólyaggyulladás) is gyorsabban gyógyulnak,
B-vitaminjai pedig az idegrendszerre gyakorolnak kedvező hatást.
A köles szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Lúgos
kémhatású, ezért természetgyógyászok szerint kiemelt szerepe lehet
testünk a sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. Könnyen emészthető,
nem okoz gázképződést. Különösen alkalmas kisgyerekek, növekedésben lévő
fiatalok, kismamák és betegek táplálására.
A közhiedelmekkel ellentétben nemcsak a madáreleségek alapja. Kásaként
fogyasztható, háromszoros mennyiségű tejben vagy vízben 15-20 percig
kell főzni, hogy megpuhuljon. Reggelire dióval, mandulával, mazsolával,
cukros-mézes tejjel elkészítve ajánlott, sós változatát zöldséges,
leveskockás vízben megfőzve köretként fogyasztjuk.
A köles kiválóan alkalmas gyümölcspudingok és gyümölcsös desszertek,
illetve lepény- és palacsinta készítésére, sőt kenyér is süthető belőle.
A kölesből készült ételekhez jól illik a vanília, a rozmaring, a
tárkony, a kömény és a fahéj is. Mielőtt azonban bármilyen módon
felhasználnánk a konyhában, finom szűrőben, folyóvíz alatt mossuk át!
A bioboltokban kapható extrudált kölesgolyó remekül helyettesíti a kevéssé egészséges, sós rágnivalókat.
Jól csíráztatható, csíráját salátákhoz, köretekhez, levesekhez adhatjuk.
A boltban válasszuk a hántolt biokölest, egyszerre ne vásároljunk
sokat, mert könnyen avasodik. Jól záródó edényben, hűvös, száraz helyen
tároljuk.
Héjából párna készül, mely ősi tapasztalatok szerint nyugtató hatású.
Használata allergiásoknak is ajánlott, mivel az élősködők nem tudnak
benne megtelepedni.
Kínában régen az öt szent gabona (rizs, köles, mohar, búza, szója) közé
tartozott, Európában pedig már maga Püthagorasz, az ókori görög
filozófus is dicsérte jótékony hatásai miatt.
Sok népszokás is kapcsolódik a köleshez: néhány helyen a menyasszony
cipőjébe az esküvő napján kölest szórnak, mert úgy tartják, ettől lesz
szorgalmas háziasszony, máshol pedig kölessel hintik meg a jegyespárt,
hogy a gabonához hasonlóan szaporodjanak, sokasodjanak.
|
|
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Hungarikumok...
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Az Év fája
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Pasztinák
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A kutya
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Kutatók Éjszakája
Fuzárium
Cukkini...
A köles