Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, ló és teve teje emberi
fogyasztásra alkalmas. A tej hőkezelés nélkül, ún. nyerstejként
(folyadék formájában) is fogyasztható, de hőkezelve, vagy hőkezelés
nélkül számos tejtermék alapanyaga, mint pl. savanyú tejtermékek
(joghurt, tejföl, kefir, probiotikus termékek), sajtfélék (túrófélék,
oltós alvasztású sajtok, mint pl. a trappista, vegyes alvasztású sajtok
(pl. a krémfehérsajt), vaj. Tej fogyasztása nem ajánlott
laktózérzékenység, tejallergia, fenilketonuria stb. esetén. A
laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz, egy a tejben és a
tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának a képtelensége. Ennek
oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje.
Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes
egészében lebontani a tejcukrot. 1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória.
Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag. A világgazdaságban
évente 609 millió tonna tejterméket állítanak elő, amiből 80% tehéntej
alapú. A legnagyobb tejtermelők: Amerikai Egyesült Államok, India,
Oroszország. Az Európai Unióban 120 millió tonna tejet termelnek évente.
A tejet fehérjében, zsírban és szénhidrátban is gazdag tápláléknak kell
tekintenünk. Mivel egyáltalán nem mindegy, hogy azonos étkezés
alkalmával mit fogyasztunk a tej mellett, tekintettel kell lennünk egyéb
ételféleségekkel fennálló összeférhetetlenségére. Vagyis tejjel sem
magas fehérje-, sem magas szénhidráttartalmú táplálékot nem tanácsos
egyszerre fogyasztani. Részben a hiányos emésztés, részben a kóros
erjedés elkerülése érdekében.
Az alpesi tejek és tejtermékek azért értékesebbek és ízletesebbek, mert
azokban a hegyi legelők gazdag vegetációja is érezteti hatását. Nálunk
ismeretlen a hazai készítésű „nyári vaj”, mely karotinban (A-vitamin
provitaminja), íz- és színanyagokban sokkal gazdagabb, sárga színű vaj.
Talán kevésbé köztudott, hogy a tej minőségét a fajta mellett a tartási
és takarmányozási körülmények határozzák meg. Az ideális a legelőre
alapozott tehéntartás. Ez azt jelenti, hogy a legeltetési időszakban,
tavasztól őszig az állatok a nap nagy részét a legelőn töltik, a legelő
változatos flórája adja táplálékukat. A zöld fű mellett gabonamagvakból,
szójából, korpából álló abrakkeverék jelenti a takarmányozást.
Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet ajánlása szerint
napi kb. fél liter tejet vagy ezzel egyenértékű tejterméket érdemes
fogyasztani, ugyanis a tej az egyik legjobb kalciumforrás, segít az
egészséges fogak és csontok felépítésében és a csontritkulás
elkerülésében, ráadásul egyszerre és optimális arányban található benne
fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amik segítik a Kalcium
megfelelő felszívódását.
|
|
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Hungarikumok...
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Az Év fája
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Pasztinák
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A kutya
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Tejágazati támogatás
A tehéntej ára
Tejgyár...
A szarvasmarha...