Agrárium: Földminőség...

Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 2084 db
  • Videók - 568 db
  • Blogbejegyzések - 1301 db
  • Fórumtémák - 164 db
  • Linkek - 918 db

Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 2084 db
  • Videók - 568 db
  • Blogbejegyzések - 1301 db
  • Fórumtémák - 164 db
  • Linkek - 918 db

Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 2084 db
  • Videók - 568 db
  • Blogbejegyzések - 1301 db
  • Fórumtémák - 164 db
  • Linkek - 918 db

Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 2084 db
  • Videók - 568 db
  • Blogbejegyzések - 1301 db
  • Fórumtémák - 164 db
  • Linkek - 918 db

Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A föld minősége

A föld minőségének mérése
A talaj állapotának felmérésére ismerünk olyan egyszerű módszereket, amikkel mi magunk is megállapíthatjuk termőföldünk minőségét. Birkás Márta, a gödöllői Szent István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára most olyan vizsgálatokat ismertet, amelyekhez az eszközök minden gazda portáján megtalálhatók - pálcaszonda, mérőkeretre, ásó.
Az első a pálcaszonda vizsgálat, mely esetében a segédeszköz egy másfél méteres rúd, 5 centiméteres beosztású rúd. Ezt 5-10 lépésenként leszúrjuk, 60 kiló erővel, és utána a talaj felszínén megfogva kihúzzuk, s megnézzük, hány centiméterig laza a talaj. Ha 45 centiméterig könnyen lehatol a szonda, akkor az a talajállapot jó, lehet sekélyművelést is végezni. De ha megáll 10-15 centiméternél, akkor ott talptömörödés van, és mélyebben kell művelni.
A másik eszköz az ásó. Ezt függőlegesen a talajba nyomjuk, és egy téglalap alakú, 30 centiméteres szelvényt ki kell kivenni. Ezt lefektetjük a talajra, és megnézzük, hogy milyen a talaj szerkezete, van-e benne tömör réteg, vannak-e benne giliszták. Érdemes egyébként nemcsak tarlón, hanem állományban is használni.
Mérőkeret nem biztos, hogy mindenkinél van, de azért egy negyed négyzetmétert mindenki el tud képzelni a földjén. Arra jó, hogy a tarlóborítottságot megállapítsuk akár tarlóhántás előtt, akár utána, akár különböző művelések után. Ha nincs takarás, veszélyes, mert a hő és az eső tönkreteszi a talaj felszínét, de a 15-20 százalék is kevés. Amióta a klíma megváltozott, azóta egy nyári művelés után 40-45 százalékos takarásra van szükség.
Fontos „eszköz” a tenyerünk, mert amikor kivettük a mintát a talajból, akár az ásópróbából, félmaroknyit ujjunk közé veszünk, és megpróbáljuk összenyomni. Ha könnyedén összenyomódik, de morzsálható, akkor abban a pillanatban nagyon jól művelhető a talaj. Ha nehezen morzsálható, túl vizes, olyankor lehet, hogy rá se szabad menni a földre. Ha pedig még a tenyerünket is töri, és össze se lehet nyomni, akkor száraz. Tehát a nyirkos és a nedves közötti különbséget kell nagyon jól érzékelni a tapintással.

Címkék: gazdálkodás művelés növényzet talaj tápanyag

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kiss István 2 napja új blogbejegyzést írt: Szőlészet-borászat

Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Hungarikumok...

Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Az Év fája

Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Pasztinák

Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...

Kiss István 4 hete új blogbejegyzést írt: A kutya

Kiss István 4 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu