Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy-két száz éve még általánosan ismert fogás volt, főleg a
mezőgazdaságból élő, szegényebb családok asztalán. Ma épp ellenkezőleg: a
legigényesebbek, az egészségtudatos táplálkozás követői fedezik fel
újra.
A hajdina (Fagopyrum esculentum) a keserűfűfélék családjába tartozik.
Egyéves, dudvásszárú növény, mely 70-90 cm magasra nő, szív alakú
levelei, ernyős virágai vannak. Sötétbarna színű, 5-7 mm hosszú,
legömbölyített gúla alakú, háromélű magja van.
Két fajtáját termesztik: az
egyik szürke magvú, hosszabb tenyészidejű, bőtermő. A sötétbarna magvú
változat kevesebbet terem, de előnye, hogy igénytelenebb, rövidebb
tenyészidejű, így másodvetésre is alkalmas.
A hajdina rendkívül értékes élelmiszer, a szénhidrát-, a fehérje-, az
ásványi anyag-, a vitamin- és a rosttartalma miatt egyaránt. Hasonló
mennyiségű fehérje van benne, mint például a búzában, de ezek fajtái
eltérnek amazétól: olyan esszenciális aminosavakat is tartalmaz,
amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak igen kis mennyiségben tud
előállítani, így például figyelemreméltó a magas metionin-, lizin-,
arginin-tartalma. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot, kalciumot,
káliumot és magnéziumot találhatunk benne, emellett nyomelemeket, vasat,
rezet és cinket is tartalmaz.
Vitaminokban gazdag: a B vitaminok családjának szinte minden tagjából,
emellett az antioxidáns hatású C-, E- vitaminból valamint a flavonol
típusú, P-vitaminnak is nevezett rutinból is nagy mennyiség van benne.
Ez utóbbi egészségvédő hatású, különösen a szív és az érrendszer
védelmében tölthet be nagy szerepet, mivel a C-vitaminnal együtt erősíti
a kötőszöveteket, segíti a sejtfalak regenerálódását, csökkenti a magas
vérnyomást és az érfalak erősítésével gátolja a hajszálerek sérüléseit,
vérzéseit.
A kutatók úgy tapasztalták, hogy a rutin sokszorosára növeli a C- és az
E-vitamin antioxidáns hatását, így az öregedés, a daganatok és a
gyulladások kialakulása ellen is hat. Zsírtartalmának döntő része
telítetlen zsírsav. Rosttartalma hasznos a székrekedésre hajlamosak, a
cukorbetegek és az energiaszegény diétára szorulók számára, sőt,
hozzájárul a bélrendszeri daganatok megelőzéséhez is. Fontos, hogy
használhatják a lisztérzékenyek is, mivel nem tartalmaz glutént.
Hajdinából szinte minden olyan étel elkészíthető, amihez egyébként
szokásosan hántolatlan rizst használunk. Köretként, kásaként önálló
ételként is fogyasztható, lisztjét pedig kenyérsütéshez, tésztákhoz,
süteményekhez is alkalmazhatjuk. Salátába, krémlevesek, fasírt
készítéséhez is alkalmas.
Mivel a hajdina íze kicsit kesernyés, és sütési tulajdonságai sem a
legideálisabbak, ezért mindenképpen ajánlatos magasabb sikértartalmú
liszthez keverni.
Érdemes kipróbálni a hajdina házi csíráztatását is, mivel a hajdinacsíra
értékes, ízletes táplálék, hozzáadható salátákhoz, köretekhez, de akár
önálló ételként vagy levesbetétként is megállja a helyét, frissen és
szárítva is. A hajdina terméséhez hasonlóan a csírája is gazdag vitamin-
és ásványi anyagtartalmú, egészséges eledel.
A mezőgazdászok számára is hasznos lenne a hajdina újrafelfedezése,
mivel nemcsak az emberi táplálkozásban, hanem az állatok
takarmányozásában is felhasználható lenne, illetve a termőtalaj
feljavításában is jó szolgálatot tehetne. Ráadásul igénytelensége,
kártevőkkel szembeni ellenálló-képessége miatt biotermesztésre is
alkalmas.
Régen ismerték azt a tulajdonságát is, hogy remek mézelő növény, így ún.
"méhlegelőnek" is vetették, az innen származó méznek gyógyító, szívvédő
hatást tulajdonítottak. (f:HáziPatika)
|
|
Kiss István 6 órája új blogbejegyzést írt: Az Év fája
Kiss István 6 napja új blogbejegyzést írt: Pasztinák
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: A kutya
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: Fás szárú növények védelme
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Kutatók Éjszakája
Hajdina
A hajdina
Az ezerarcú dinnye