Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
A körkörös gazdaság termelési és fogyasztási modellje arra épül, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsuk. Amikor az adott termék eléri az életciklusa végét, akkor az alapanyagokat újra lehet hasznosítani. Így csökken a hulladék mennyisége, ráadásul az alapanyagok és késztermékek újbóli felhasználása gazdaságilag is értékteremtő. Az EU-ban egy átlag polgár évente 15 tonna anyagot használ fel, és 4,5 tonna hulladékot termel.
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
Hagyjuk a helyén a lehullott avart a kertben, mert az hihetetlen módon segíti a hasznos rovarok, beporzók, hüllők, madarak, emlősök áttelelését vagy téli táplálékszerzésüket – írja Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze pénteki posztjában egy aktuális Greenpeace-kampányra hivatkozva. „Hozzáteszem, hogy a bokrok és fák tápanyagutánpótlását, illetve a velük szimbiózisban élő talajlakó gombák táplálását is segíti.” https://humusz.hu/hirek/bardoczi-ne-gyomoszoljuk-nejlonzsakba-az-avart-h...
|
|
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
A vízlábnyom mértéke azt mutatja meg, hogy mennyi vizet
használunk el fogyasztóként közvetlenül és közvetetten a fogyasztási
cikkeinken keresztül összesen. Nem csak az embereknek és az országoknak,
de az egyes üzletágaknak is van jellemző vízlábnyoma. Összességében
például nálunk a mezőgazdaság az ország teljes vízfelhasználásának
70%-át, az ipar a 20%-át használja fel.
Magyarországon átlagban naponta közvetlenül 110 liter vizet fogyasztunk
fejenként (pl.
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
A sütőtök - hasonlóan a többi " narancsszínű" zöldséghez - nagyon gazdag béta-karotinban. Ezek az antioxidánsok pedig hatástalanítják a szabad oxigéngyököket. Ugyanilyen védőhatást fejt ki a benne lévő C- és az E - vitamin is. Ha valaki rendszeresen fogyaszt sütőtököt, jelentősen csökken az esélye, hogy tüdő-, nyelőcső-, gyomor-, húgyhólyag-, gége- és prosztatarák veszélyeztesse egészségét. Ásványi anyagai közül említésre méltó a vas.
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
A HUNGEXPO Budapest
Kongresszusi és Kiállítási
Központban, 2023. október
20-22. között agrárszakmai
programokkal és konferenciákkal (mint például
a Hungarian Food Summit találkozó), és
rengeteg közönség- és családi programmal
várják a látogatókat a 81. Országos
Mezőgazdasági és Élelmiszeripari
Kiállításon (OMÉK). A részletekért
kattints
ide! https://omek.amc.hu/
A vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorhatja veszélybe az állatokat. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri az embereket, hogy sehol és semmivel ne etessék ezeket az állatokat. A madárvédő kampányról bővebb információ az egyesület honlapján olvasható (http://www.mme.hu/a-vizimadarakat-soha-ne-etessuk).
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
Egyes ősgabonáknak kiemelkedő a beltartalmi értékük és könnyebben tolerálják őket az ételérzékeny fogyasztók - hangsúlyozzák az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfői közleményében, amelyben a hazai termelésű, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívják fel a figyelmet a kenyér világnapja és az élelmezési világnap alkalmából. A közleményben kitérnek arra, hogy az ÖMKi, ahol több mint nyolc éve foglalkoznak az ősgabonákkal, létrehozott egy gazda-molnár-pék adatbázist (https://www.biokutatas.hu/hu/page/show/gabona-adatbazis), amelynek célja, hogy a termelők és a termékpálya további szereplői könnyebben egymásra találjanak, és ezáltal minél több pékségbe és háztartásba eljuthasson az egészséges, szermaradványoktól mentes bio búzaliszt.
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
Október 20. és 22. között rendezi meg immár 81. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
A naprakészség érdekében érdemes olvasni az Agroinform Pályázatok rovatát, ahol folyamatosan megjelentetjük az Agrárminisztériumtól kapott információkat, a kap.mnvh.eu oldalon, a Magyar Államkincstár és a palyazat.gov.hu oldalon megjelenő tájékoztatókat.
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
A Helyi termék kiadvány célja azon információk, jó gyakorlatok és kérdések összegyűjtése, melyek a helyszíneken elhangzottak, és hasznosak lehetnek mindazoknak, akik akár már belevágtak a helyi termékek előállításába, vagy még csak tervezik tevékenységüket megkezdeni.
A kiadvány itt elérhető. https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/7428-helyi-termek-katalogus/file
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
A Magyar Faápolók Egyesület által közzétett alkalmazás a fafaj, a fa méretei és állapotjelzői alapján kiszámítja a fa vagyoni értékét, valamint az egy éves asszimilációs időszakban végzett ökológiai szolgáltatásainak megközelítő értékeit. A Faérték alkalmazást (letöltés ITT) a Magyar Faápolók Egyesülete fejlesztette ki, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.treevalue
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
Egy ENSZ tanulmány szerint jelenleg a világszerte rendelkezésre álló talajok több mint 30 %-a degradálódott, és évente összesen mintegy 24 milliárd tonna termékeny talaj mosódik ki. A talajok leromlásának fő oka a fejlett országban egyre terjedő monokultúrás gazdálkodás és a túlzott vegyszerhasználat – írja a theguardian.com. A klímaváltozás negatív hatásai és a globális húsfogyasztás növekedése súlyosbítják a problémát, mivel a szárazság és a rendkívüli időjárási jelenségek nagyobb gyakorisága tovább rontja a talajok állapotát.
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
Sokan azt hiszik, hogy a méz csupán nyalánkság, csábító édesség. Nem! Annál sokkal több. Igaz, hogy édes, de cukrai olyanok, amilyenek a gyümölcsökben és a szõlõben találhatók. Egyszerûen, könnyen, az emésztõrendszer különbözõ helyein felszívódnak. A méz nem csak édes, de savas is. A méz szerves savai javítják az étvágyat, az emésztést.
A méz sokoldalú táplálék, ami többféle szükséges anyaggal látja el az ember szervezetét.
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
Egész Európában elterjedt növény a nagy csalán (Urtica dioica), szinte bárhol megtalálható. A kertek gyakori gyomnövénye a fehér libatop (Chenopodium album). A közönséges tyúkhúr (Stellaria média) egy közismert, apró és kerek levelű, talajon elterülő gyomnövény. A fehér here, a vörös here (Trifolium repens, Trifolium pratense) és a százszorszép (Bellis perennis) is ehető gyomok. https://www.magro.hu/agrarhirek/eheto-gyomok-mit-nyujt-a-csalan-a-feher-here-a-tyukhur-es-a-libatop-a-konyhaban/
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
A tojás hagyományos tápanyag természete mellett igen sok biológiailag aktív anyagot tartalmaz, melyeknek a humán megbetegedések prevenciója kapcsán kontrollált, klinikai vizsgálatokban igazolták a hatékonyságát. Ennek következtében a tojás per definitionem funkcionális élelmiszer. Ma már egyértelmű, hogy a tojás teljes megítélése ezen funkcionális élelmiszer sajátosság alapján közelítendő meg, melynek megfelelően táplálkozástani jelentősége még "klasszikus értékeihez" képest is felértékelődött.
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
Október 19-22. között 26. alkalommal rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált a CsabaParkban, ahol fellép többek közt a Halott Pénz, Dzsúdló, Rúzsa Magdi, Boban Markovic és Azahriah is - közölték a szervezők. A belépődíjas rendezvény részletes programja a www.csabaikolbaszfesztival.hu oldalon tekinthető meg.
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
A
juhfark a Somló ősi fajtája, és évszázadok óta utánozhatatlan párost
alkotnak: "együttműködésükből" olyan borok születnek, amelyek a világ
leghíresebb borvidékein készülő nagy borokkal is felveszik a versenyt -
hangsúlyozták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.
Kiemelték,
a somlói terroir - az egyedi kőzetösszetételű, vulkanikus talaj és a
helyi klimatikus viszonyok - egyedülálló ízvilágot ad az itteni
boroknak, a juhfark pedig olyan fajta, amely ezt a különleges ízvilágot a
legszebben képes megmutatni.
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
Az eGN gyakorló alkalmazásába ugyanúgy kell belépni, ahogyan a gazdálkodók által már ismert naplóba, azaz a felület a ‒ KAÜ-s azonosítást követően ‒ a Nébih ügyfélprofil rendszerében (ÜPR – https://upr.nebih.gov.hu/) érhető el. Az ÜPR-be belépve az ügyfelek közvetlenül a főoldalról indíthatják az eGN-t. A gyakorló alkalmazás a napló főoldalának jobb felső sarkában lévő zöld színű szerszámkulcsra kattintva érhető el.
A gyakorló felülettel kapcsolatban az egn@nebih.gov.hu címen kérhető segítség.
1 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
A
kutya az egyetlen olyan állat, amelynek eredeti élőhelye az ember által
kialakított mesterséges élettér. Ezért a kutya már nem képes emberi
segítség nélkül, visszavadulva önmagát fenntartani. Etológiai kutatások
bizonyítják, hogy a kutya pontosan úgy kötődik a gazdájához, mint
gyermek az anyjához.
Elgondolkoztató az a kijelentés is, hogy a kutya
néhány tulajdonságában jobban hasonlít az emberre, mint más állatokra.
Például a kutya, ha van választási lehetősége, kivétel nélkül mindig az
embert választja, míg más állat - beleértve a macskát is - a saját
fajtája egyedeit.
Kiss István 5 napja új blogbejegyzést írt: Hungarikumok...
Kiss István 1 hete új blogbejegyzést írt: Az Év fája
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Pasztinák
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Ősgabonák...
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A kutya
Kiss István 3 hete új blogbejegyzést írt: A ló testbeszéde
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu