Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a AGRÁRIUM KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kiss István
AGRÁRIUM KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
6 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
A búzaszentelés a határ, a búza- és gabonaföldek megáldása a keresztény
liturgiákban, pogány eredetű népszokás. A római katolikusoknál a
népszokás napja Szent Márk napja (április 25.) vagy egy ehhez közel eső
nap, a bizánci szertartásban április 23.
A római katolikusok búzaszentelő körmenetet tartanak a vetés
megáldásáért, a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért. Bár
a körmenet neve búzaszentelő, a vetés minden fajtáját, a fákat és
szőlőket is megáldották ilyenkor.
Az egyház évente négy könyörgő napot ír elő, ezek közül az egyik a búzaszentelés.
6 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
|
|
6 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
Csak negyven év múlva fogjuk látni, pontosan hova vezetett a folyamatos
online jelenlét és a telefonunktól való erős függés, a tendencia azonban
jelenleg aggasztónak látszik – fogalmazott Zacher Gábor a Smart
konferencián.
A toxikológus feltette a kérdést: ki az, aki el tudja képzelni egy
napját telefon nélkül? Kérdésére nem sokan válaszolnának igennel:
felmérések szerint az emberek 25 százaléka felkelés után egyből a
telefonja után nyúl – és a valós szám ennél jóval több lehet, ha azt
vesszük figyelembe, hogy a többséget a telefonja ébreszti.
A kecske egyike az elsőként háziasított állatainknak, a legelső maradványok Kr.e. 8000-ben keletkeztek az Iráni-felföldön. Egyetlen gazdasági állatfaj sem termel olyan sokféle terméket viszonylag kis és szerény befektetéssel, mint a kecske. Olyan területeket (meredek kopárok, ugarok, beszántás előtti területek) is képes hasznosítani, melyet más haszonállat nem. A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll (8-10x). Húsa megfelel a korszerű konyha követelményeinek.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az Európai Bizottsággal
(EB) közösen 2019-ban is díjazni kívánja a legkreatívabb és
legsikeresebb vállalkozásfejlesztési programokat. Az EB által 2005-ben
alapított verseny célja a vállalkozóvá válást és a vállalkozások
mindennapjait megkönnyítő kezdeményezések megismertetése annak
érdekében, hogy azok nemzetközi szinten is példával szolgálhassanak.
Az Európai Vállalkozásfejlesztési Díjért hat kategóriában, legalább két
éve működtetett programokkal jelentkezhetnek vállalkozások, civil
szervezetek, önkormányzatok és állami szervek.
Nagyításhoz kattintson a képre
Hazánk földrajzi környezte – talaj- és éghajlati adottságai – kedveznek a
zöldségtermesztésnek. A friss fogyasztás mellett a zöldség a tartósító
ipar – konzerv- és hűtőipar – nyersanyaga is. A friss és feldolgozott
zöldség a magyarországi export fontos árucikke.
A zöldségtermesztésnek az ország mezőgazdaságában széles körű fejlesztő
hatása van. A zöldségfélék egy része Amerika melegebb és nedvesebb
területeiről került Európába.
6 éve | Kiss István | 0 hozzászólás
A januári 8,3 százalék után februárban 7,7 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek felvásárlási ára, mint egy évvel azelőtt, így az első két hónap átlagában 8,0 százalékkal emelkedett az agrártermékek termelői ára. Hat éve, 2013 elején volt legutóbb ennél nagyobb az áremelkedés üteme, míg tavaly az egész évben és az első két hónapban is egyformán 2,7 százalékos volt a mezőgazdasági termékek termelői árának emelkedése – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető adatokból.
A növénytermesztés hozamainak és jövedelmezőségének növeléséhez
nélkülözhetetlen a környezeti tényező és a növények közötti
kölcsönhatárok ismerte és szabályozása.
Környezetei tényezők lehetnek: élettelenek és élő környezeti tényező
Élettelen környezeti tényezők
Éghajlati tényezők:
Fény: a növények reagálását a nappal és az éjszaka viszonylagos
hosszúságára fotoperiodusnak nevezzük. Hosszú nappalos növények: sok
fényre van szükségük, búza, borsó, répa Rövidnappalos növények: rövidebb
megvilágosítási idő - kukorica, rizs, napraforgó
Fényközömbös növények: a nappal hosszúságától független - árpa
Hő:A növények fejlődése 10-30 cfok között erőteljes - minimális hőigény (
megindul a növény élettevékenysége)- optimális hőigény (a növény
fejlődése a leggyorsabb)- felső tűrési határ (élettevékenysége leáll 40
cfok körül)
A hőmérséklet közvetlenül hatással van: - fotoszintézisre, - transzspirációra- légzésre,- vízfelvételre, tápanyag-felvételre
IDŐJÁRÁS = a légkör változásának folyamata
ÉGHAJLAT = a területen uralkodó jellemző időjárási rendszer
A levegő (szél) O2., CO2,N a légtérben, talajban
A napenergia hatására bekövetkező vízszintes irányú áramlás a szél.
Az élelmiszeripar 2015 óta stratégiai ágazat, ennek megfelelően az élelmiszeripar komplex fejlesztéséhez 2020-ig 300 milliárd forintot biztosítanak. Ezek magukban foglalják az innovatív élelmiszeripari fejlesztések támogatását, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását a robotizáció, digitalizáció eszközeinek felhasználásával, a fogyasztói tudatosság fokozását, szemléletformálást, az erőforrás-hatékonyság növelését, a környezetterhelés mérséklését, a munkaerő, a szakképzés rugalmas alkalmazkodását a változó igényekhez.
M Imre írta 4 napja a(z) Közérdekű fórumtémában:
A Paksi Atomerőmű a jelen rendeletek szerint akár 32 ...
Kiss István 2 hete új blogbejegyzést írt: Őznász...
M Imre 2 hete új blogbejegyzést írt: Növényi alapú főzés gyerekekkel – már két online alkalom is tartós változást hozhat
M Imre írta 2 hete a(z) Európai Év Fája blogbejegyzéshez:
Milyen módon támadja a gomba a fákat? Szabó József ...
M Imre írta 3 hete a(z) Európai Év Fája blogbejegyzéshez:
Hat év alatt 20 millió eurót oszthat szét az újrainduló ...
Kiss István 1 hónapja új blogbejegyzést írt: Kakukkfű
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu